preporod

Biden: Hadž je podsjetnik na posvećenost islama jednakosti i zajedničkim korijenima abrahamskih vjera

Američki predsjednik Joe Biden i njegova supruga Jill uputili su bajramsku čestitku muslimanima u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta.

„Jill i ja upućujemo najtoplije čestitke onima koji slave Kurban-bajram. Bajramske tradicije i hadžijski rituali podsjećaju na važnost pružanja pomoći onima koji imaju manje, i na zajedničke korijene abrahamskih religija“, stoji u ovoj bajramskoj čestitki američkog predsjednika u kojoj se, također, posebno naglašava pomoć koju SAD pruža u suzbijanju pandemije koronavirusa.

„Američki narod ponosan je što pomaže u vođenju borbe za zaustavljanje Covid-19 na svjetskom nivou donirajući više od pola milijarde vakcina zemljama širom svijeta, uključujući i države sa većinskom muslimanskom populacijom. Moramo svi zajedno raditi na spašavanju života svugdje i okončanju ove pandemije“, istakao je predsjenik Sjedinjenih Američkih Država Biden.

„Hadž, koji saziva ljude iz svih društvenih slojeva i sa svih krajeva svijeta, također je podsjetnik na posvećenost islama jednakosti i zajedničkim korijenima abrahamskih vjera na svijetu. Sjedinjene Američke Države su predane saradnji s međunarodnom zajednicom kako bi izašle jače iz pandemije, a hiljade Amerikanaca muslimana među onima su željnim hodočašća sljedeće godine, uz Božiju pomoć! U ime američkog naroda želimo svima koji slave siguran i divan praznik. Bajram šerif mubarek olsun!“, navodi se u bajramskoj čestitki američkog predsjednika Bidena.

Globus

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282587381019789

Islamska Zajednica