preporod

Majke Srebrenice: Tužilaštvo BiH, krajnje je vrijeme da počnete raditi svoj posao!

Prenosimo u cijelosti sadržaj pisma koje su Udruženje Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa, Majke Srebrenice, Žene Srebrenice i Žene Podrinja – Bratunac, ranije dostavile sada već smijenjenoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordani Tadić a u kome navode imena lica za koja postoji osnovana sumnja da su počinili zločine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992 –1995. Tužiteljica Tadić tokom obavljanja dužnosti glavne tužiteljice nije poduzela nikakve istražne radnje s ciljem utvrđivanja činjenica vezanih za navedene zločine ali i izvršioce tih zločina navedenih u pismu koje su joj majke Srebrenice dostavile.

Pismo su nam dale s molbom da ga objavimo i uz nadu da će novi glavni tužitelj pročitati njegov sadržaj i poduzeti potrebne istražne radnje.

Ratni zločinci koji nisu procesuirani:

General Milenko Živanović, komandant Drinskog korpusa Vojske RS, koji je činio zločine tokom’92-’95. uključujući genocid u julu 1995;

Pukovnik Milomir Nestić, komandant Miličke brigade – zločini u logoru u Milićima, genocid u julu 1995;

General Svetozar Andrić, komandant srpske vojske Birač 1992.,

kasnije komandant brigade Šekovića i brigade Vlasenica zajedno sa pripadnicima jedinice Nikole Reljića i pripadnicima srpske vojske Birač iz Milića, koji su bili u sastavu oklopno-mehanizovane jedinice, izvršili masovne zločine u Bratuncu i Vlasenici. Bio je načelnik štaba Drinskog korpusa u julu 1995. godine.

Tokom 1992. godine lično je naredio osnivanje logora Sušica i logora Liplje gdje su likvidirane žene i djeca. Lično je organizovao progon i etničko čišćenje Bošnjaka.

Učestvovao u svim zločinima srpske vojske nad Bošnjacima i Hrvatima u Podrinju.

Pripadnici Kriznog štaba opštine Bratunac: Ljubisav Simić, Rodoljub Đukanović, Jovan Nikolić, Mile Milanović, Miladin Jokić, Najdan Mlađenović, Dragan Vasiljević, Luka Bogdanović, Draga Ilić, Momir Nikolić i drugi su zajedno s ubicama: Bato Kocan, Radomir Milanović zvani Rašo, Milenko Prodanović zvani Mungos, Zoran Milosavljević zvani Kokara i drugi zajedno sa pripadnicima jedinice Nikole Reljića i pripadnicima srpske vojske Birač iz Milića koji su bili u sastavu oklopno-mehanizovane jedinice i izvršili masovne zločine u Bratuncu i Vlasenici. Najpoznatije ubice na području opštine Vlasenica i Bratunac su: Blagoje Vojvodić zvani Spržo, Ratko Mimić zvani Tufo, Dalibor Maksimović zvani Dačo, Mile Pantić i drugi. Komandant oklopno-mehanizovane jedinice je bio kapetan Nikola Reljić, a njegov zamjenik Demi Musa, čiji nadređeni je bio general Svetozar Andrić.

Tokom aprila i maja 1992. na prostoru opštine Bratunac je organizovan progon preko 20.000 Bošnjaka pri čemu je likvidirano oko hiljadu civila i izvršeno silovanje većeg broja žena.

Pukovnik Kosorić je počinio veliki broj zločina na području opštine Vlasenica od 1992. do 1995.

General Vinko Pandurović, komandant Zvorničke brigade koji je presuđen za zločine u Srebrenici, nije odgovarao za zločine počinjene 1992. i 1993. u kojima je učestvovao: progon desetina hiljada Bošnjaka i ubijanje na hiljade njih u Višegradu, Bratuncu i Zvorniku.

Komandanti i izvršioci zločina na području Goražda nikada nisu procesuirani, iako je tamo počinjen veliki broj zločina oko Višegrada, Goražda, Rogatice i Foče.

Veoma mali broj zločinaca na području Bosanske krajine, Prijedora, Sanskog Mosta i drugih gradova je izveden pred lice pravde. Masovnost zločina i broj koncentracionih logora je poznat cijeloj javnosti, ali je broj procesuiranih zločinaca zanemarivo mali.

Područje Mostara je poznato po masovnom progonu i ubistvima Bošnjaka i velikom broju logora. Za ovo područje se vežu pojedinačni sudski procesi protiv počinilaca, da se s pravom pitamo da li Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uopće radi svoj posao.

Ako se pogleda broj optuženih Bošnjaka u posljednje vrijeme i sadržaj optužnica, onda se slobodno može zaključiti da je Tužilaštvo BiH napravilo strategiju da samo procesuira žrtve, tj. Bošnjake.

Mi, žrtve, podržavamo da odgovara svako ko je počinio zločin, ali se onda mora podići nekoliko hiljada optužnica protiv pripadnika Vojske Republike Srpske, jer su imali na hiljade raznih „komandanata“i pritom likvidirali preko 100.000 Bošnjaka, a broj onih koji su odgovarali je toliko mali da se ne može ni izraziti u procentima.

Sve žrtve moraju imati isto poštovanje, a nikako da se pristupa na način da su jedne žrtve vrednije od drugih.

Tako se dešava da za 15.000 ubijenih Bošnjaka u Sarajevu odgovaraju dva komandanta srpske vojske, a za jednu žrtvu srpske nacionalnosti odgovaraju najmanje dva Bošnjaka i više.

Mi žrtve, majke Srebrenice, nećemo dati podršku ovakvom radu Tužilaštva.

Zajednica

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282638920627341

Islamska Zajednica