preporod

Klanjana zajednička dženaza stradalim mladićima u saobraćajnoj nesreći

R.AG.

Begov Han kod Žepča u četvrtak (22.7), trećeg dana Kurban-bajrama je bio mjesto velike tuge i žalosti. Klanjana je zajednička dženaza tragično nastradalim mladićima Ajdinu Tahiću (19), Nerminu Kameriću (22) i Ajdinu Grahiću (19). Posljednjem ispraćaju mladića koji su u ponedjeljak (19.7) izgubili živote u saobraćajnoj nesreći u mjestu Jelina blizu Vranduka su, osim članova porodice i rodbine, prisustvovali prijatelji te veliki broj građana Žepča i okoline. U prisustvu gotovo svih imama žepačkog Medžlisa, na čelu sa glavnim imamom Džafer ef. Gračićem, dženazu je predvodio muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević.

“Danas je Bajram i milijardu i osam stotina miliona muslimana se raduje zbog te činjenice. Ali, život nije tako veseo i uvijek radostan kako se očekuje. U životu vrlo često, radost je pomješana sa tugom, bol je pomješana sa veseljem. I danas namjesto da se veselimo i radujemo, mi tugujemo zbog činjenice da sa ovog svijeta ispraćamo tri mlade duše koje su tek kročile u život i tek što su kročili i stekli punoljestvo došlo je vrijeme da ih pratimo sa ovog svijeta. Ovo je tužan dan za sve nas jer se radi o mladim insanima, jer se radi o činjenici da se desilo iznenada. Ovo je naravno i žalost zbog činjenice da su sva trojica jedinci u porodicama i zbog toga smo svi žalosni i tužni”, kazao je u svom obraćanju muftija Dizdarević dodajući, na kraju, da je u životu klanjao puno dženaza, puno teških dženaza, ali da je ova jedna od najtežih.

Nakon klanjanja dženaze na poligonu osnovne škole, na rukama vjernika su tabuti preneseni na mezarje kod centralne mjesne džamije. U mezar su ih spustili očevi i najbliža rodbina. Ukopani su jedan do drugog. Prema izjavama prisutnih bila je ovo jedna od najvećih dženaza u novijoj historiji ovoga mjesta.

Na području općine Žepče na dan dženaze (22.7) je proglašen Dan žalosti i otkazani svi kulturni događaji.

Nastradali su bili bliske komšije,a mještani kažu da su bili omladinci za poželjeti. Neutješne porodice s nevjericom govore o nesreći koja ih je zadesila.

“Bila su to zlatna djeca koja su se znala od malih nogu. Tu su, kuća do kuće. Moj je bio najstariji nije napunio ni 23 godine. Radio je u Sloveniji. Sebi je na spratu sređivao stan. Maštao je da dobije vizu i gotovo da je sve trebalo biti završeno u septembru, ali eto nije je dočekao”, kroz suze kaže Sabina Kamerić majka stradalog Nermina.

“Otišla djeca nogama, a eto varaćaju se na tabutu. Upitajte koga god hoćete, svi su imali samo riječi hvale za njih. Pretužno pričati, mladost ode, Bog je tako htio. Ne vjeruješ da se to desilo, ali moraš se pomiriti sa sudbinom. Sve očekuješ da će se pojaviti, ali njih više nema”, kažu neutješni Ajdinovi roditelji Senada i Samir Grahić.

U smrskanom Fordu Mondeo koji se kobne noći sudario s kamionom jedino je preživio Nezir Memčić koji je tom prillikom zadobio teške tjelesne povrede. Preživjeli mladić se trenutno nalazi u Kantonalnoj bolnici Zenica i, prema raspoloživim, informacijama u stabilnom je stanju.

Aktuelno

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282643215594637

Islamska Zajednica