preporod

Podsjećanje na 45 ubijenih bošnjačkih civila

AZAM MANDžIć

Ubugojanskom naselju Vrbanja,

18. jula, održana je završnica višednevne manifestacije „Šehidima dova, živima opomena“, kojom je obilježena dvadesetosma godišnjica od stradanja 45 bošnjačkih civila ovog, te naselja Vrpeć i Crniče. Pobijeni su od strane pripadnika HVO u periodu od

17. do 28. jula 1993. Žrtve su bile uglavnom žene i osobe starije od 55 godina. Brojne delegacije položile su cvijeće i proučile Fatihu ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u centru grada i ispred šehidskog spomen-obilježja u Vrbanji.

Izaslanik muftije travničkog u Vrbanji je bio Rešad-ef. Lendo, koji je osvrnuvši se na tragična dešavanja jula 1993. godine istakao kako „Bošnjaci neće nikome uskraćivati pravo, ali, nikome neće dati ni svoje pravo“.

„Ovo je naša domovina, mi druge i rezervne nemamo i mi ćemo je čuvati našim riječima, našim djelima i ako treba i našim životima. Dokaz tome su i naši šehidi. I moj rahmetli babo je poginuo te 1993. godine kada sam imao šesnaest godina i znam kakva je to bol i kako je to doživjeti. Zato ja sa vama ne samo saosjećam, nego ja sa vama istinski osjećam. Zahvaljujem se svim dobrim ljudima koji su se danas okupili u Vrbanji da zajedno uzmemo lekciju iz istorije i da je zapamtimo i prenosimo na naše generacije kako se nikada i nikome ne bi ponovila“, poručio je ef. Lendo.

Po riječima potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović, Bošnjaci nemaju pravo šutjeti, moraju pričati i obilježavati teške dane, poštovati žrtvu i prošlost, jer ih na to obavezuju nevine žrtve, šehidi.

„Pružili smo ruku svima onima koji žele da grade BiH, ali na bazi istine, koja se mora poštovati. Moraju se poštovati žrtve bez obzira kojem narodu pripadaju“, poručila je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Bugojanski načelnik Hasan Ajkunić je govoreći o značaju obilježavanja stradanja Bošnjaka Vrbanje, Crniča i Vrpeći naglasio kako je uprkos dubokoj boli za nastradalima iz Vrbanje otišla poruka mira, a da se borba za istinu i pravdu i dalje nastavlja. Manifestacija je okončana obilaskom šehitluka na mjesnom mezarju, gdje je proučena dova i Fatiha šehidima.

Medžlisi

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282656100496525

Islamska Zajednica