preporod

Proučena hafiska dova Samiju Balašu

Ovaj trinaestogodišnji dječak trenutno je najmlađi hafiz u Bosni i Hercegovini. Muhafiz mu je bio hafiz Hikmet-ef. Džanko. Mektebsku pouku učio je pred efendijom Vehbijom Makićem u Adil-begovoj džamiji na Kobiljoj Glavi

BAJRO PERVA

Osamnaesti juli 2021. će džematlije Adil-begove džamije na Kobiljoj Glavi dugo pamtiti. Tog je dana proučena hafiska dova Samiju Balašu, trinaestogodišnjem dječaku iz ovog sarajevskog džemata. Prijatelji, porodica i komšije su došli u velikom broju da svjedoče ovoj prigodnoj svečanosti. Bili su tu i predstavnici Islamske zajednice. Izaslanik reisu-l-uleme bio je Nezim-ef. Halilović, muderris. Predstavnik Muftijstva sarajevskog je bio dr. Ahmed-ef. Purdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje, a Medžlis Islamske zajednice Sarajevo predstavljao je Miralem-ef. Babajić, pomoćnik glavnog imama. Uz muhafiza Hikmet-ef. Džanku prisustvovalo je još desetak sarajevskih hafiza koji su, prije zvaničnog obraćanja, proučili po odlomak iz Kur’ana.

Poslije klanjanja podne-namaza dobrodošlicu zvanicama i džematlijama uputio je Vehbija-ef. Makić, dugogodišnji imam ovoga džemata. U emotivnom obraćanju je naglasio: “Skoro 34 godine obavljam imamsku misiju u ovom džematu, sljedeće godine ću u penziju, ova hafiska dova došla mi je kao šlag na tortu.”

Po ustaljenom protokolu poslije pozdravne riječi domaćina uslijedila su kratka obraćanja zvanica. Miralem-ef. Babajić je uz ostalo kazao: “Ovo je posebna svečanost za Medžlis IZ Sarajevo, za džemat Kobilja Glava, za muhafiza Hikmet-ef. Džanku, Školu hifza, a posebno za hafiza Samija i njegove roditelje. Hafizovim uspjehom se izuzetno ponosimao jer je tako mlad u svome srcu ponio Kur’an.”

Dr. Ahmed-ef. Purdić je istakao: “Hafiz Sami je vrlo mlad, ali u našim očima velik, jer je postigao jedno veliko djelo za koje treba mnogo snage, volje i upornosti. U okviru Islamske zajednice od 2017. godine postoji Škola hifza. Do sada je iz ove škole titulu hafiza steklo 12 kandidata. Neki su to postali kao osnovci, neki kao učenici Medrese ili studenti. Imamo, također, preko 20 učenika Škole hifza koji su već naučili deset džuzova Kur’ana, a preko stotinu onih koji znaju jedan ili više džuzova napamet. I to samo u Muftijstvu sarajevskom.”

Nakon što je hafiz Sami proučio posljednje sure iz Kur’ana Časnog, a njegov muhafiz Hikmet-ef. Džanko dovu, govorio je Nezim-ef. Halilović, muderris. Prenio je selame reisu-l-uleme i čestitke hafizu Samiju i njegovim najmilijima na ovom uspjehu i kazao: “Čast mi je bila da u petnaest dana budem prisutan i kao izaslanik reisu-l-uleme na hafiskim dovama dvoje mojih vrijednih Žepljaka, Hanan Zulum i Samija Balaša. S ponosom ističem da su oni porijeklom iz Žepe i da su svojim uspjesima uljepšali našu Žepu. Koliko god je hafiz Sami radostan što je dočekao ovaj dan, vjerujem da su još sretniji njegovi roditelji Senad i Bibija. I na ovom mjestu gdje danas učimo hafisku dovu prolivena je šehidska krv. Prisustvujemo promociji ovog vrijednog i nasmijanog hafiza, dječaka koji je umjesto igre i zabave sa svojim vršnjacima i korištenja ovih modernih tehnologija odvojio značajno vrijeme kako bi memorisao Allahovu knjigu.”

Hifz

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282668985398413

Islamska Zajednica