preporod

Riječi muallima, muhafiza i roditelja

Vehbija-ef. Makić, muallim: “Hafiz Sami i njegova starija sestra Lamija, a sada i mlađa sestra Aiša bili su briljantni učenici u mektebu. On je redovno išao na takmičenja iz mektebske nastave na nivou Muftijstva. I on i sestra počeli su učiti hifz, na moju radost jer sam vidio da imaju iskrenu želju i potporu od roditelja, te da imaju afiniteta za to. Ovo je prva hafiska dova na kojoj je u mojoj džamiji dodjeljena hafiska diploma. Imao sam još dvoje hafiza iz mog džemata kojima su hafiske diplome uručene u Begovoj i Carevoj džamiji.”

Hafiz Hikmet-ef. Džanko, muhafiz: “Svako druženje s Kur’anom je lijepo. Jednako je lijepo kad ste muhafiz i najmlađem, i najstarijem kandidatu za učenje hifza. Sa djecom je veći izazov, jer mora se tražiti potpora roditelja. U konkretnom slučaju roditelji su bili izuzetno požrtvovani budući da ja s njim nisam mogao raditi svaki dan, kao što to radim sa starijima. Nekad bismo se i ljutili, a mnogo više radovali. Meni je najveća satisfakcija što je on bio beskrajno zainteresiran da postane hafiz, da je to prije svega njegova, a ne samo roditeljska želja da im dijete bude hafiz. On je moj prvi kandidat. Dug je proces učenja hifza kod jednog djeteta. Neka njemu i svima nama Kur’an bude vodilja u životu.”

Bibija Balaš, majka: “Imam troje djece. Sami je srednje dijete. Meni je bilo veliko što je moj sin kao malo dijete pokazao interes za učenje hifza. Vjerovala sam da će ustrajati i doći do cilja.”

Senad Balaš, babo: “Slušao je učače Kur’ana. Sa šest godina naučio je Amme džuz. Jedno vrijeme trenirao je džudo i kad je vidio da mu nedostaje slobodnog vremena sam je prestao.”

Hifz

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282673280365709

Islamska Zajednica