preporod

Hafiska dova najmlađem tešanjskom hafizu Nailu Salkanoviću

U subotu, 24. jula 2021., poslije podne-namaza u džematu Medakovo proučena je hafiska dova najmlađem tešanjskom hafizu Nailu Salkanoviću, svršeniku osmog razreda osnovne škole.

RAŠID ORLOVIć

Uprisustvu tešanjskih hafiza: Almir-ef. Hadžića, Nermin-ef. Ibrahimovića, Anes-ef. Mulića, Mustafe Sinanovića i Rasima Ibrahikadića, te imama i velikog broja vjernika, dobrodošlicu na početku programa poželio je imam Samed-ef. Sinanović te predstavio hafiza Naila. Prisutnima su se zatim obratili i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj, mr. Fuad-ef. Omerbašić i izaslanik reisu-l-uleme – muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević, koji je ukazao na fadilete učenja Kur’ana i vrijednosti koje Kur’an nudi vjerniku u svakodnevnom životu.

“Kur’an Časni kroz ajet-i-kerime objašnjava i nudi odgovore na egzistencijalna pitanja, pitanja ljudskog postojanja. Pitanja od kojih neizrecivo ovisi ukupno ljudsko postojanje. A to su: Ko sam ja? Zašto sam? Odakle sam? i Kuda idem? Samo Allah, dž.š., daje odgovore na egzistencijalna pitanja i samo čovjek traži odgovore na ova pitanja. Nikad u povijesti nije bilo više hafiza u BiH nego danas. Nikad u povijesti nije bilo više ljudi koji se aktivno bave vjerom, promocijom vjere i afirmisanjem dobra. Sad je pitanje kako da taj kvantitet pretvorimo u kvalitet. Kako da kur’anaski izričaj, kur’anski tekst ne bude samo na visini memorisanja, nego da bude zaista sistem vrijednosti nas muslimana”, poručio je u svom obraćanju muftija Dizdarević.

Prisutni hafizi su potom proučili kraće odlomke iz Kur’ana, a onda je hafiz Nail proučio posljednje sure iz Kur’ana, dok mu je hafisku dovu proučio njegov muhafiz, hafiz Almir-ef. Salkanović.

U ime reisu-l-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu mladom hafizu uručio je muftija Dizdarević, koji je ovom prilikom čestitao njemu, njegovom muhafizu, kao i Medžlisu Islamske zajednice Tešanj.

Hifz

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282681870300301

Islamska Zajednica