preporod

Saradnja Islamske zajednice u BiH i Ministarstva za vjerska pitanja Kraljevine Saudijske Arabije

U srijedu, 28. jula ove godine, potpisan je Memorandum o razumijevanju između Islamske zajednice u BiH i Ministarstva za vjerska pitanja Kraljevine Saudijske Arabije.

M. KOVAč

Čin potpisivanja je upriličen u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u prisustvu brojne saudijske delegacije i rukovodećih ljudi Islamske zajednice.

Zahvalnost saudijskom vođstvu i narodu

Prije samog čina potpisivanja reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je izrazio dobrodošlicu saudijskom ministru Abdullatifu bin Abdulazizu Al Šejhu istakavši zahvalnost Islamske zajednice i muslimana u Bosni i Hercegovini Kraljevini Saudijskoj Arabiji i njenom narodu na pomoći u najtežim historijskim vremenima agresije na našu domovinu. „Nama u Islamskoj zajednici Kraljevina Saudijska Arabija je bitna zemlja iz mnogo razloga. To je država koja je uvijek bila na strani muslimana, a njen kralj rahmetli Fahd zajedno sa sadašnjim kraljem Selmanom su doprinijeli da Bosna i Hercegovina danas bude nezavisna država i da muslimani opstanu na ovim prostorima“, kazao je reisu-l-ulema, te potom gostima ukratko predstavio Islamsku zajednicu i njene insitucije. On je posebno naglasio važnost institucionalne saradnje Islamske zajednice i nadležnih tijela u Saudijskoj Arabiji koje su zadužene za brigu o islamu, obrazovanje i islamske obrede, prevenstveno hadž i umru.

Potom se obratio ministar Al Šejh koji je oduševljeno govorio o prijateljstvu i bratskom osjećaju kojeg saudijsko vođstvo i narod imaju prema Bosni i Hercegovini. Dodao je kako aktualni kralj Selman bin Abdulaziz, sluga Dva Harema Meke i Medine, i njegov sin i prijestolonasljednik Muhammed, danonoćno vode brigu o hizmetu islamu svugdje u svijetu, te kako ovaj susret i potpisivanje protokola o saradnji jača veze između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine. „Kraljevina pod vođstvom kralja Selmana vodi veliku brigu za sve muslimane i ljude svijeta koji se nalaze u potrebi, a u skladu sa učenjem naše vjere. To pokazuje ono što Kraljevina daje u pomoći svima onima koji pomoć trebaju i koji imaju na nju pravo“, istakao je Al Šejh dodajući da će se ta pomoć nastaviti, te izrazio svoju radost i nadu da će i Bosna i Hercegovina uskoro biti ona koja pomaže, a ne ona kojoj je potrebna pomoć. Saudijski ministar Al Šejh je također naglasio kako je opredjeljenje vođstva Kraljevine Saudijske Arabije u širenju umjerenosti i srednjeg puta islama, te borbi protiv svih oblika ekstremizma, mržnje i zloupotrebe vjere u političke svrhe.

Pozivanje na ljubav, mir i sigurnost

Nakon uvodnih riječi uslijedilo je potpisivanje protokola, a potom su domaćini i gosti razmijenili poklone. Saudijski ministar je reisu-l-ulemi Kavazoviću i direktoru Uprave za vanjske poslove Razim-ef. Čoliću poklonio posebna izdanja Kur’an-i kerima koji se štampaju u Kompleksu za štampanje Kur’ana u Medini. Nakon ceremonije potpisivanja Reisu-l-ulema i saudijski ministar su dali izjave za novinare.

Ministar Al Šejh je sumirajući svoje utiske iz višednevne posjete Bosni i Hercegovini istakao da je u nastojanjima Islamske zajednice i reisu-l-uleme Kavazovića prepoznao napore na izgradnji muslimanske zajednice u Bosni i Hercegovini kao zajednice “srednjeg puta”. “Polazeći od toga da smo dužni držati se onoga što nam je naredio Allah, dž.š., i da budemo zajednica srednjeg puta, ne ekstremno udesno niti ekstremno ulijevo, kako bismo u našem ovosvjetskom životu hodili pravično i stameno, ono što sam svjedočio kod svog brata, njegove eminencije reisu-l-uleme, ulijeva smirenost. Svjedočio sam stremljenje i ozbiljnost u prihvatanju svega što potiče ljude da se drže `umjerenog islama’ i tako budu uzor svijetu u kojem žive u Evropi. Također, danas je Kraljevina Saudijska Arabija postala primjer u pogledu poštivanja onoga što je naređeno Kur’anom i sunnetom, a što nalaže muslimanima da se drže umjerenog, srednjeg puta, bez fanatizma, ekstremizma, terorizma, mržnje i rasizma. Sve ovo je u islamskom vjerozakonu omraženo i osvjedočio sam se da i Islamska zajednica u BiH i njen poglavar, isto kao i saudijski kralj i njegov prijestolonasljednik, pozivaju na misiju ljubavi i mira, sigurnosti i stabilnosti, te okretanje leđa stavljanju vjere u službu političkih pitanja i ličnih interesa”, poručio je na kraju ministar Al Šejh.

Reisu-l-ulema se na kraju zahvalio na prijateljskoj posjeti te iskazao spremnost Islamske zajednice na saradnju. „Imamo veliku sreću da je Bosna i Hercegovina vjerovatno prva balkanska zemlja u kojoj žive muslimani da je potpisala ovako značajan protokol o saradnji”, kazao je na kraju reisu-l-ulema, izražavajući zadovoljstvo posjetom uvaženog saudijskog ministra našoj domovini.

Zajednica

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282716230038669

Islamska Zajednica