preporod

Pitanja

NA PITANJA ODGOVARA: ENES LJEVAKOVIć, FETVA-I EMIN Pitanja se mogu postavljati i dostavljati na sljedeće adrese: e-mail: enesljevakovic@yahoo.com Fakultet islamskih nauka, Ćemerlina 54, 71 000 Sarajevo ili redakciji Preporoda

Pitanje: Dođem nekad u situaciju da imam dodir s parama koje nisu moje, uzmem koliko mi treba i vratim kasnije sve do posljednje marke, čim budem u prvoj prilici. Zanima me jesam li na neki način grešan?

Odgovor: Niste precizirali na koji način dolazite u dodir s novcem. Općenito, zabranjeno je koristiti, odnosno raspolagati tuđim novem bez znanja i dozvole vlasnika, izuzev u nekim nužnim situacijama o kojima se govori u fikhskim djelima u poglavlju o raspolaganju nametljivca.

Ako vam je povjeren na čuvanje određeni iznos novca, nije dozvoljeno njegovo korištenje bez dopuštenja vlasnika, čak iako ste u mogućnosti vratiti ga kad god se to od vas zatraži. U situaciji kada vam je novac dat samo na čuvanje dužni ste ispoštovati preuzeti emanet.

Tuđi novac možete privremeno koristiti samo ukoliko imate dopuštenje za njegovo korištenje. Allahov Poslanik, a.s., je rekao: „Svaka ruka je dužna vratiti ono što je uzela.“Hadis ukazuje na to da onaj ko uzme nešto što je u vlasništvu druge osobe, bit će odgovoran sve dok uzetu stvar ne vrati.

Pitanje: Da li postoji predaja da je Poslanik, a.s., budio ukućane na noćni namaz i ako postoji koliko su rekata klanjali i jesu li u džematu klanjali?

Odgovor: Vrijeme noćnog namaza počinje iza jacije namaza i traje do pred zoru. Broj rekata nije fiksiran i može se klanjati dva, četiri ili više rekata. Nema predaje u kojoj se navodi da je Poslanik, a.s., stalno budio svoju porodicu radi klanjanja ovog namaza niti da su ga običavali klanjati u džematu. Međutim, nema smetnje ako bi se ova nafila katkada klanjala u kući u džematu. Onaj ko se probudi pa klanja noćni namaz, ne mora buditi suprugu i ostale ukućane radi klanjanja ove nafile. Jer, ako bi se budili tokom noći, pa opet na sabah, to bi bilo naporno za mnoge, bili bi nenaspavani i moglo bi se negativno odraziti na obavljanje njihovih svakodnevnih poslova. Zato to i jeste dobrovoljni namaz koji spada u nepritvrđene sunnete. Ne smije se propustiti sabah-namaz, a kada je riječ o nafili, koliko se stigne.

Pitanje: Da li je obavezno klanjati namaz u džamiji ili se može klanjati i kod kuće?

Odgovor: Općepoznato je da je namaz u džematu vrjedniji za 25 ili 27 puta od namaza koji se obavlja individualno. Ali ispravnost pet dnevnih namaza nije uvjetovana njihovim obavljanjem u džematu, a pogotovu nije uvjetovana njihovim obavljanjem u džamiji. Prema propisima hanefijskog mezheba obavljanje pet dnevnih namaza u džematu je pritvrđeni sunnet, koji je veoma blizu vadžibu. Jedan od dokaza da je ispravno individualno obavljanje namaza jeste hadis u kojem je Allahov Poslanik, a.s., rekao da je namaz u džematu bolji od individualno obavljenog namaza, što znači da je i on ispravan.

Za ispravnost džume namaza i bajram namaza uvjetuje se njihovo obavljanje u džematu. (Vidi: El-Halebi, Multeka el-ebhur, str. 93., El-Kal`adži, El-Mevsu‘a el-fikhijja el-mujessera,

1/1224)

Pitanje: Kakav treba biti odnos majke i djeteta, ako je majka ostavila dijete u ranim godinama njegova života, i kako postupiti ako majka želi da sada upozna to dijete?

Odgovor: Odnos roditelja i djece u islamu treba da bude utemeljen na međusobnoj ljubavi i pažnji, samilosti roditelja prema djeci i poslušnosti djece prema roditeljima. Svaka punoljetna osoba je odgovorna za svoje postupke i za njih će polagati račun pred Bogom na Sudnjem danu. U konkretnoj situaciji mora se pokazati razumijevanje za dijete, njegovo stanje i okolnosti u kojima je živjelo sve protekle godine. Napuštanje djeteta od strane majke je veliki propust. Ali, i kad se radi o tako velikim propustima, ne treba odmah osuđivati takav postupak i presijecati puteve koji vode popravljanju takvog stanja, jer svako ima pravo da se pokaje za svoje prijestupe i popravi svoje ponašanje. Nama nisu poznati razlozi koji su doveli do takvog postupka, ali dijete ima pravo da sazna te razloge, pa je najbolje za obje strane da se upoznaju i da pokušaju na lijep i miran način saslušati i razumjeti jedna drugu. Oprost i lijep odnos prema nekoj osobi ne znači zaborav svega. Oprostom pomažemo sebi i oslobađamo se negativnih emocija koje u prvom redu štete nama samima.

Islam podstiče vjernike da jedni drugima praštaju i prelaze preko propusta i loših postupaka u međusobnim odnosima. Svevišnji je one koji ljudima praštaju svrstao u bogobojazne ljude: „I nastojte zaslužiti oprost Gospodara svoga i džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje, za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju - a Allah voli one koji dobra djela čine.“(Alu ‚Imran, 133-134) Allahov Poslanik je rekao: „Sadaka ne umanjuje imetak; Allah čovjeka osnažni zbog njegovog praštanja (ljudima); ko zbog Allaha bude skroman, On će ga uzdignuti.“(Muslim) Za taj susret i upoznavanje i majka i njeno ostavljeno dijete bi se trebali psihički i emocionalno dobro pripremiti.

Duhovnost

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282737704875149

Islamska Zajednica