preporod

Duhovnost AKIKA I DRUGI SUNNETI PO ROĐENJU DJETETA

Zapostavljeni sunneti Poslanika, a.s.

PIŠE: PROF. DR. FUAD SEDIć

Kada se dijete rodi treba zahvaliti Onome koji ga je i stvorio i formirao u majčinoj utrobi. Ne treba pitati je li muško ili žensko, nego treba pitati: je li zdravo i čitavo i na tome zahvaliti Allahu Milostivom, kao što je radila Aiša, r.a. (Buharija) Svaki roditelj je zabrinut za svoje dijete. Majčina briga počinje još dok ga nosi u svome stomaku. Upravo zbog toga se preporučuje da se u tom periodu roditelji što više obraćaju Uzvišenom Allahu sa iskrenom dovom, da im podari zdravo i hairli dijete, koje će biti njihova radost na oba svijeta. Kada im Allah podari hairli dijete onda Mu trebaju na tome iskreno biti zahvalni i moliti Allaha da ustraju u činjenju dobrih dijela, kako ih to novorođenče ne bi odvraćalo od spominjanja Allaha i izvršavanja Njegovih naredbi.

Kao i u mnogim drugim stvarima, kad god se zapostavi neki sunnet, onda ljudi posegnu za nekim postupcima koji nemaju osnove u vjeri. Tako vrlo često vidimo da ljudi, koji dovoljno ne poznaju propise naše vjere, traže načine kako da sačuvaju i zaštite svoje dijete od uroka ili drugih iskušenja. Neko od njih stavlja na vrat ili ruku djeteta hamajliju, crveni konac, razne mašne i trake, vjerujući da će ga time zaštiti od uroka. To je potpuno neispravan postupak u vjeri. Kao alternativa i zamjena za to je da pored novorođenčeta što više izgovaramo: Mašallah (bez udaranja u drvo), učimo posljednje tri sure iz Kur’ana, ili prigodne dove od kojih je i ova:

Euzu bi kelimatillahi-ttammeti min kulli šejtanin ve hammetin ve min kulli ajnin lammeh / Tražim zaštitu savršenim Allahovim riječima od svakog šejtana, od ujeda (kakve životinje) i svih zlih očiju. (Buharija)

Inače, prilikom dolaska novorođenčeta, novog insana, u porodicu, praktikuje se nekoliko sunneta, kao što su:

Proučiti ezan na desno, a ikamet na lijevo uho

Proučiti novorođenčetu ezan na desno uho bila je praksa Allahovog Poslanika,

s.a.v.s. Ebu Rafi’, r.a, prenosi: „Bio sam prisutan kada je Allahov Poslanik, s.a.v.s, proučio ezan na uho Hasanu sinu Alijinom, kada ga je Fatima rodila.“(Ebu Davud i Tirmizi, hasenun-sahihun)

Ibnu-l-Kajjim tvrdi da je tajna učenja ezana na uho novorođenčetu, prvo što će čuti na ovome dunjaluku, a to su riječi koje veličaju Allaha Uzvišenog i to je jedna vrsta talkina (podsjećanje na Allaha, dž.š., učenjem određenih zikrova) pri dolasku na ovaj svijet, kao što se uči talkin onome koji napušta ovaj svijet (nenametljivo izgovaranje šehadeta u prisustvu onoga kome se primakla smrt, u nadi da će i on to, ako Bog da, izgovoriti prije smrti) tako da mu i prve i posljednje riječi budu podsjećanje na Gospodara svjetova, našeg Stvoritelja. Također, učenjem ezana udaljava se šejtan, pa je tajna učenja novorođenčetu – udaljavanje šejtana od njega. (Tuhfetu-l-mevdud bi ahkami-l-mevlud, od Ibnu-l-Kajjima, str. 54)

Nadijevanje lijepog imena

Roditelji su dužni da svome djetetu odaberu lijepo muslimansko ime jer ćemo na Sudnjem danu biti prozivani imenima i imenima naših roditelja. Nakon proučenog ezana i ikameta dijete se zovne tim imenom i imenom oca i tim činom se obznani njegovo ime.

Akika / kurban koji se kolje tim povodom

Klanje kurbana povodom rođenja djeteta ili akika je pritvrđeni sunnet, zato što su je prakticirali Vjerovjesnik, s.a.v.s, i njegovi ashabi. Poslanik, s.a.v.s, je rekao: Zakoljite za dječaka akiku, pustite za njega krv i otklonite od njega neprijatnost! (Buhari, Ebu Davud, Nesai i Tirmizi)

Zavisno od mogućnosti roditelja (ili staratelja) za akiku se može zaklati i za mušku i za žensku osobu po jedno bravče, i to je mišljenje jednog broja učenjaka. Dokaz za to im je hadis u kojem stoji da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, zaklao za Hasana i za Husejna po jedno bravče. (Tirmizi, hasen-garib) Ako su roditelji u mogućnosti onda je bolje da se za muško dijete zakolju dva bravčeta a za žensko jedno. Dokaz za to je hadis u kojem se spominje da je Ummu Kurz pitala Vjerovjesnika, s.a.v.s, o akiki, pa je odgovorio: Za dječaka se kolju dva bravčeta a za žensku osobu jedno. Neće štetiti da bravče bude muško ili žensko. (Tirmizi, Ebu Davud i Ibn Madže)

Za akiku važe isti propisi kao i za kurban, izuzev što ne može biti više učesnika u jednoj životinji, kao što je dozvoljeno u slučaju kurbana koji se kolje na Kurban-bajram, kada je u pitanju veliki kurban. Ako bi se desilo da akika potrefi dan Kurban-bajrama, onda je bolje da se posebno kolje za kurban a posebno za akiku.

Brijanje glave i potiranje desni

Pored spomenutog treba i obrijati ili ošišati glavu novorođenčetu i podijeliti sadaku. Tim uklanjanjem kose se jača korijen kose i razvija čulo vida, sluha i mirisa. U hadisu stoji: „Uklonite s njega ono što mu smeta,“time se misli na kosu. Tahnik je potiranje (masiranje) desni (unutrašnjosti usta) novorođenčetu svježim datulama ili nečim sličnim, kako bi mu to pomoglo da lakše doji majčino mlijeko. Tako je Poslanik, s.a.v.s., postupao sa novorođenom djecom koja su mu donošena da im prouči ezan i da im nadjene lijepo ime.

Lijepo je da se tom prilikom prouči nešto iz Kur’ana i prigodna dova u kojoj molimo Allaha, dž.š., da ovo novorođenče učini iskrenim vjernikom, poslušnim svojim roditeljima, da mu Allah podari dug i hairli život, obilnu i halal nafaku i zaštiti ga od svakog belaja i iskušenja.

Duhovnost

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282746294809741

Islamska Zajednica