preporod

Budimo vizionari

“Ja volim optimistična predviđanja.” A šta je to optimistično predviđanje o Allahov Poslaniče?” – upitaše prisutni. “To je lijepa/ohrabrujuća riječ”. (Tirmizi)

HAFIZ SAUDIN GOBELJIć

Prvi muslimani i voljeni Poslanik, s. a. v. s., imali su velike kušnje koje su, Božijim izunom, pretočili u prilike i tim prije ostvarili velike uspjehe. Analogno tome, svaka generacija muslimana odnosno svaki vjerujući insan nailazi na kušnje, a samo je pitanje da li će to razumjeti kao kraj svijeta ili kao priliku za napredovanje. Ni manje ni više, ako pogledamo s povijesnoga diskursa uočit ćemo da je upravo percepcija u odnosu na iskušenja i neprilike, a koja se našla pred određenom generacijom, odredila daljnji tok iste. Tako su se neke generacije uzdizale, a neke padale. Neke su vizonarski gledale pa su zlatnim slovima upisane dočim su druge ustuknule pa su neminovno nestale.

Po svom duhovnom, metafizičkom, fizičkom, intelektualnom habitusu vjerujući čovjek je, u manjoj ili većoj mjeri, vizionar ili bi barem trebao biti. A na to nas podsjećaju riječi našega učitelja Muhameda, s. a. v. s., kada kaže: “Čuvajte se vjernikove pronicljivosti, jer on gleda Allahovim svjetlom.” To su oni ljudi koji ne samo da znaju gdje hoće i kuda idu - već znaju i kako da tamo stignu. Nikakve oluje, nedaće ili neprilike nisu razlogom da ne nastave svoj put. To su oni koji, a kako se to u našem narodu kaže, čitaju između redova. To su oni pojedinci ili narodi koji imaju sposobnost da zamisle odnosno vizualiziraju ono što žele tj. vide jasnu sliku vlastitih dostignuća koja tek treba da se ostvare.

Vjerujući čovjek je entuzijasta, nadasve realističan i optimističan – taj isti homo religious/vizionar lijepu riječ, lijepo predviđanje, uviđanje, sagledavanje stanja onakvoga kakvo jeste drugima dariva i na taj način Poslanikov sunnet kroz vlastito djelo drugima nudi. Za takvo što je najbolji primjer našega voljenoga Poslanik, s. a. v. s., kada kaže svojim ashabima, a u kontekstu nedaća, bolesti i loših predznaka: “Ja volim optimistična predviđanja.” A šta je to optimistično predviđanje o Allahov Poslaniče?” – upitaše prisutni. “To je lijepa/ohrabrujuća riječ”. (Tirmizi) Zapravo, naš Resulullah je volio da se drugoga insana podstakne na činjenje dobra – da ga se podrži u naumu i da se takvo što kazuje u optimističnome narativu. U tom smislu Enes ibn Malik nas obavještava da je Poslanik, s. a. v. s., kada bi negdje krenuo volio da ga se podrži odnosno bilo mu je drago da čuje riječi: “Na pravom si putu, uspjet ćeš (Muhammede)”. (Tirmizi)

Budimo vizionari svoga vremena, a takvo što ćemo ostvariti jedino i samo ako nam duhovno narastanje i spoznavanje Božijih znakova bude na vrhu liste prioriteta. Nastojmo da iskušenja i mnogolike nedaće razumijevamo kao prilike. Ne posustajmo i ne odustajmo od puta koji nam je darovan, ne posustajmo i ne odustajmo od činjenice da smo među onima koji svjedoče Božiju sveprisutnost i na najljepši način donose posredstvom riječi i djela istinu baš onakvu kakva jeste. Nemojmo zaboraviti da smo putnici koji hode ovom zemljom i da je važno šta ćemo iza sebe ostaviti. Generacije nakon nas će znati da li smo svoje emanete ispunili i da li smo vizionari bili.

Budimo vizionari svoga vremena, a takvo što ćemo ostvariti jedino i samo ako nam duhovno narastanje i spoznavanje Božijih znakova bude na vrhu liste prioriteta. Nastojmo da iskušenja i mnogolike nedaće razumijevamo kao prilike.

Duhovnost

bs-ba

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281736977582112

Islamska Zajednica