preporod

Prva hafiska dova u Livnu nakon Drugog svjetskog rata

H. HASIć

Hafiskoj dovi Mahir-ef. Kevriću, glavnom imamu MIZ Livno prisustvovao je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i članovi delegacije Rijaseta, ali i brojni hafizi s područja Muftijstva mostarskog te drugih područja BiH, imami, džematlije, te brojni poznanici i rodbina.

Ulivanjskoj džamiji Čurčinica, 4. septembra upriličena je hafiska dova Mahir-ef. Kevriću, glavnom imamu MIZ Livno. Podsjećamo, Mahir-efendija je hifz položio pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH krajem januara prošle godine. Hafiska dova je pomjerena slijedom okolnosti koje je izazvala pandemija.

U okviru posjete Muftijstvu mostarskom hafiskoj dovi je prisustvovao i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović. Pored njega, prisutni su bili Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta, Mensur-ef. Pašalić, šef Odjela za džemat i imamet te Bahrudin-ef. Čolo, stručni saradnik u Upravi za vjerske poslove. Ovom značajnom događaju za MIZ Livno prisustvovali su brojni hafizi s područja Muftijstva mostarskog, ali i iz drugih područja BiH, imami, džematlije, te brojni poznanici i rodbina.

Prisutnima se na samom početku obratio predsjednik MIZ Livno Dževad Hadžić, nekadašnji glavni imam ovog medžlisa. Tom prilikom je izrazio zadovoljstvo održavanjem svečanosti hafiske dove. Prisjetio se iskustva hafiza Mahir-efendije iz vremena dok je učio hifz naglasivši njegovu posvećenost tome, ali i poslu koji je obavljao.

Iham-ef. Puce, izaslanik muftije mostarskog prenijevši selame muftije, u svome obraćanju istakao je da ova generacija muslimana može biti sretna što je dočekala novog hafiza nakon mnogo vremena. Pri tome je podsjetio na historijsku prisutnost religije islama u Livnu te učenja o islamu. Nakon uvodnih obraćanja uslijedilo je učenje odlomaka iz Kur'ana okupljenih hafiza te učenje hafiza Mahir-ef. Kevrića. Potom, skupu se obratio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović prigodnim vaz-i nasihatom.

Reisu-l-ulema je istakao važnost ove hafiske dove na nivou cijele Islamske zajednice. Ukazao je na uloženi trud hafiza i muhaffiza, kao i trud koji je uložen u stabilizaciji religijskog života u Livnu. U svome govoru podvukao je važnost morala podsjetivši na poslaničku misiju Muhammeda, a.s., koja se ogledala i kroz njegove riječi: „Došao sam da usavršim moral kod ljudi“. Navodeći brojne pozitivne osobine koje čovjek može nositi u sebi, a što uljepšava čovjekov moral, naglasio je da takvi poznaju istinsku vrijednost života na ovom svijetu, kao i oni koji uspostavljaju odnose među ljudima. Također, reisu-l-ulema je potcrtao da je značajna spoznaja za čovjeka ona pri kojoj je svjestan da je čovjek pored njega, ustvari, čitav jedan svijet.

Na kraju se osvrnuo na oživljavanje religijskog života u Livnu, što svjedoči i događaj održane hafiske dove. “Oni koji nauče Božiju riječ i oni koji nauče kako nas je Poslanik, a. s., odgajao kao zajednicu muslimana, oni nikada neće ožednjeti“, bila je jedna od poruka reisu-l-uleme Kavazovića.

Dovu je proučio muhaffiz hafiza Mahira, hafiz Edin-ef. Bukva iz Visokog. Hafisku diplomu hafizu Mahir-efendiji uručio je reisu-l-ulema, nakon čega je uslijedilo čestitanje, a prisutni su imali priliku uručiti i prigodne poklone novom hafizu.

„Momenat hifza, pamćenja riječi Uzvišenog Allaha, dž.š., ja doživljavam isključivo kao Božiju nakolonost i Božiju ljubav prema meni – volim to tako da tumačim. Što se tiče mojih ličnih sposobnosti i mojih kapaciteta, ne bih bio sposoban ni jedan harf naučiti da nije Allahove naklonosti i ljubavi prema meni, pa mi je podario ovu blagodat“, kazao nam je hafiz Mahir-efendija.

„Ovo je svečan momenat, u kojem su samo lijepe emocije koje pokaže samo jedan djelić te velike radosti koje, inšallah, čeka čuvare Allahove knjige“istakao je hafiz Mahir-efendija te dodao da je to radost „koja čeka, u suštini, sve vjernike – koji su u pokornosti Uzvišenom Allahu, dž.š. – na ahiretu, u džennetu kojem se svi nadamo“. Proces učenja Kur'ana napamet smatra procesom koji obogaćuje čovjeka te mu pokazuje „da može učiniti ono što se u određenom trenutku čini nemogućim“. Osim toga, ističe da je to proces pri kojem se čovjek vezuje s Uzvišenim Allahom, dž.š., s ahiretom, odnosno temeljnim postulatima vjere.

Hifz

bs-ba

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281758452418592

Islamska Zajednica