preporod

Kurs za mujezina završilo 29 polaznika

N.H.

Uharemu Gradske džamije u Velikoj Kladuši, 5. septembra, održana je svečanost povodom uručivanja certifikata za uspješno položen kurs za mujezine kojeg je u mjesecu augustu ove godine organizirala i uspješno privela kraju Mreža mladih Medžlisa Velika Kladuša.

“Uviđajući problem nedostatka mujezina u našim džematima, Mreža mladih MIZ Velika Kladuša je ovim projektom htjela pružiti najmlađim članovima naše Zajednice, mladićima od 10-16 godina, priliku i mogućnost da se osposobe i stave na raspolaganje svojim matičnim džematima u obavljanju ovog časnog poziva. Ovaj naš intenzivni kurs je uspješno završilo 29 kandidata koji dolaze iz 12 velikokladuških džemata na šta smo posebno ponosni. Nadamo se da će ovogodišnji svršenici kursa dobiti priliku u svojim džematima da ono što su na kursu naučili praktično primijene, a da će se ovaj naš kurs nastaviti održavati i u narednim godinama“, izjavio je Amaref. Grahović, koordinator Mreže mladih Medžlisa Velika Kladuša.

Ovu svečanost je svojim prisustvom uveličao i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je u svom obraćanju govorio o prvom mujezinu islama hazreti Bilalu, r.a., ali i o vrijednosti i značaju kojeg mujezini zauzimaju u cjelokupnoj islamskoj tradiciji kao nosioci tog časnog poziva.

“Mujezini u našim džamija i diljem muslimanskog svijeta su osobe koji uz imame najviše provode u džamijama i nekako se srode sa njima. Pogotovo je značajno što naši mladi preuzimaju ove važne dužnosti i što se na vrijeme uspijevaju povezati sa džamijom i namazom u džematu, što smatram jednom od najvećih vrijednosti ovakvih kurseva“, poručio je muftija Kudić

Za kraj svečanosti certifikate uz novčane nagrade o uspješno položenom kursu je uručio glavni imam Medžlisa Velika Kladuša Ismet-ef. Mustedanagić.

Medžlisi

bs-ba

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281835761829920

Islamska Zajednica