preporod

Imamovićev roman ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’

Promocije

Roman “Ljetopis o kralju Tvrtku” književnika i aktuelnog gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića predstavljen je 30. augusta u Brčkom u organizaciji BZK “Preporod” BiH i BZK “Preporod” Brčko u okviru manifestacije “Dani bosanske pismenosti”.

Uz autora, o romanu su govorili povjesničar i predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča te redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BZK “Preporod” BiH Sanjin Kodrić. U muzičkom dijelu programa nastupile su pijanistica Dženana Sarajlić i sopranistica Dženana Huseinagić.

U osvrtu na Imamovićev roman, Čiča je kazao da je Jasmin Imamović na izuzetan način napisao priču o prvom i najvećem bosanskom kralju i stanju u srednjovjekovnoj Bosni s kraja 14. stoljeća, dok je Sanjin Kodrić naglasio da je Imamovićev roman jedna vrsta hibrida između novohistorijskog i historijskog romana.

- Autor se u nekim segmentima romana poigrava sa povijesnom stvarnošću, naročito kada je riječ o ličnom, privatnom, ljudskom aspektu života Tvrtka I Kotromanića. Riječ je o romanu koji se u tematskom smislu bavi životom i misijom prvog bosanskog kralja, od trenutka kada on postaje vladar Bosne do trenutka odlaska njegova učitelja, hroničara i pripovjedača romana dijaka Hotjena – istakao je Kodrić.

Zahvalivši se promotorima, autor romana Jasmin Imamović naveo je da je romanom “Ljetopis o kralju Tvrtku” posebno želio odati počast zlatnom dobu bosanske prošlosti i prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Kultura

bs-ba

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281930251110432

Islamska Zajednica