preporod

Jasmina Kadra Kabulske lastavice

PREPORUKA ZA ČITANJE

ODABRAO: MIRZET HAMZIć

Yasmina Khadra, pravim imenom Mohammed Moulessehoul, rođen je u Alžiru 1955. Trideset šest godina proveo je kao profesionalni vojnik i starješina (od 1978. potporučnik) u alžirskoj vojsci. Godine 2001, nakon kraćeg boravka u Meksiku, s porodicom se nastanjuje u Aix-en-Provenceu u Francuskoj. Pseudonim Yasmina Khadra Moulessehoul je isprva uzeo kako bi izbjegao vojnu cenzuru (radi se o imenu i djevojačkom prezimenu njegove supruge). Tek 2002. godine u autobiografskom djelu L'Ecrivain (Pisac) otkrio je svoj identitet. Druga djela: Moritouri (1997), Double Blanc (1997), L'Automne des chimeres (1998), Les Agneaux du seigneur (1998), A quoi revent les loups (1999), Le dingue au bistouri (1999), Cousine K (2003)… Romani Jasmine Kadre prevedeni su i printani u 41 zemlji svijeta. Živi kao profesionalni pisac.

Od brutalnih borbi sa sovjetskim trupama do uspona talibanske teokratije, do američke invazije nakon 11. septembra, Afganistan je postao snažan simbol političke i vjerske stvarnosti koja oblikuje krajolik dvadeset prvog stoljeća. Lastavice Kabula stavljaju ljudsko lice na strahote i represiju te ratom razorene zemlje. Priča o dva para - Mohsen i Zunaira Ramat, rođeni u privilegiranim klasama predtalibanskog Afganistana i zatvorskom čuvaru Atiqu Shaukatu i njegovoj supruzi Musarrat, odrasli u siromaštvu, prikuljučuju se talibanima u nadi da će poboljšati svoj životni standard. Mohsen potiče

iz porodice bogatih trgovaca koje su talibani uništili; Zunaira, njegova supruga, izuzetno lijepa, nekada je bila briljantna učiteljica, a sada više ne smije napustiti svoj dom bez pratnje ili pokrivanja lica. Njihov svijet presijecaju Atiq, zatvorski čuvar i njegova supruga Musarrat, koja je nekad spasila Atiqa, a sada umire od bolesti i očaja.

Očajan, iscrpljen Mohsen luta Kabulom kada je okružen gomilom koja će kamenovati ženu preljubnicu. Omamljen od histerične atmosfere i uvučen u njihov bijes, i on baca kamenje u lice osuđene žene zakopane do pojasa. Ovim gestom životi sva četiri lika kreću se prema njihovim sudbinama.

Mohsen se nekad nadao karijeri kao diplomata ali sada besciljno luta razorenim ulicama Kabula. Na jednoj takvoj izletničkoj ekskurziji nailazi na kamenovanje preljubnice i pridružuje se pomahnitaloj gomili. Sljedećeg dana, Zunaira, željna da ublaži krivicu svog supruga i vlastiti šok, kapitulirala je pred njegovim molbama da ga otprati do pijace, što je bio prvi izlazak koji je učinila nakon nekoliko mjeseci. No, burka iza koje se krije ne može ih zaštititi od uznemiravanja revnosnih talibanskih vojnika, a njihov brak, koji je već pohaban Mohsenovim nasiljem, propada pod pritiskom novih zamjeranja i sumnjičavosti. Sjena talibana zamračuje i živote Atiqa i Musarrata. Iscrpljen godinama rata i neimaštine, Musarrat polako podleže neizlječivoj bolesti, a Atiq očajavanju, što nagriza njegova uvjerenja i prijeti da mu uništi dušu.

U lucidnoj, lirskoj prozi, Kabulske lastavice unose nas u zemlju straha i mučnih scena ali otkrivaju mogućnosti ljubavi i suosjećanja koji tinjaju i ne mogu se zaustaviti...

Kultura

bs-ba

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281990380652576

Islamska Zajednica