preporod

Insansko dobročinstvo treba kazivati

RAMIZ BEĆIROVIĆ

Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun. Na Ahiret je preselila hadži Šefkija hanuma Dedić iz Poljica kod Zenice. Rođena je 1938. godine u Stranjanima kod Zenice. Njeni roditelji su Bećir-ef. Babić i Šida- hanuma, rođena Spahić, koja je bila sestra čuvenog Derviš-ef. Spahića osnivača i muderrisa Medrese u Pojsku kod Zenice. Nikah je zasnovala 1956. godine sa Salih-begom Dedićem iz Poljica s kojim je proživila sretan život do njegovog preselenja na Ahiret 2015. godine. Imaju hairli pet kćeri i jednog sina te od njih brojnu unučad.

Rahmetli hadži Šefkija-hanuma je sa svojim hadži Salih-begom zadužila veliki broj muhadžira, a posebno nas iz Jajca kad je bilo najteže 1993. i početkom 1994. godine. Njihove kuće su bili pravi muhadžirski domovi, jer su bile pune muhadžira iz Prijedora, Jajca... S njima u kući boravilo je po nekoliko porodica o kojima su se oni brinuli i kojima je Šefkija-hanuma spremala jemeke kao i za svoju čeljad. U drugoj starijoj kući u jednom stanu stanovo sam ja sa svojom porodicom, a u drugom stanu je, također, svo vrijeme stanovala druga porodica. U novom dijelu ove kuće smo odmah počeli obavljati noćne namaze, jer je džamija u Gnjusima bila prilično udaljena. Svako jutro nakon sabah-namaza

Salih-beg me upita: „ Efendija, treba li štogod da donesem“. Ja kažem hadžiji da nee treba ništa, a trebalo je. Hadži Šefkija-hanuma nije pitala treba li šta, nego je donosila, i kao da je uvijek znala šta je potrebno, te je po pune cegere donosila, tako da nismo ni u čemu oskudijevali. Pored nas koji smo bili u njihovim kućama, hadži Šefkija-hanuma je svaki dan dijelila potrebnima, a potrebnih je bio veliki broj. Bilo je dana kada bi hadži Salih-beg kupi stotinu kilograma brašna, a hadži Šefkija-hanuma sve to isti dan muhadžirima podijeli. Uz brašno, Šefkija-hanuma bi iz svoje magaze i hambara, koji su ličili na pravi magacin, dijelila krompir, mrkvu, jabuke, pekmez, džem, suho voće i ostalo.

Vrlo često spomenem dobročinstva ove porodice i konstatujem: „Nije moguće riječima opisati njihova dobročinstva, to se moglo samo srcem osjetiti, dobro upamtiti i nikada ne zaboraviti“. Nažalost, neki su, ipak, hadži Šefkijinu dobrotu davno zaboravili, ali ima nas koji nismo i nećemo nikad zaboraviti, i svojoj djeci kazujemo da i oni nikad ne zaborave.

Hadži Salih-beg mnogo je učinio i za Medžlis Islamske zajednice Jajce na području Zenice. Pošto je imao stolarsku radnju izradio nam je stolariju i drugo što je bilo potrebno da kuće ili domove mjesnih zajednica preuredimo za mesdžide u kojima smo u muhadžirluku obavljali namaze i održavali mektebsku nastavu.

Hadži Šefkija-hanuma je na Ahiret preselila u subotu 4. septembra, a dženaza joj je klanjana i ukopana je 5. septembra 2021., godine, u džematskom mezarju na Prašnicama. Dženazu namaz je predvodio imam džemata Poljice hafiz Husejn-ef. Čajlaković koji je o merhumi održao lijep govor, podsjetivši prisutne na dobročinstva koja je činila Šefkija-hanuma. Hafiz Husejn-ef. je u svom govoru citirao i rahmetli Nesib-ef. Spahića koji je Šefkiju-hanumu nazivao Meleć-hanumom. Molim Uzvišenog Allaha da rahmetli hadži Šefkiji-hanumi i njenom hadži Salih-begu ukabuli dobra djela, da im oprosti grijehe i da ih Svojom milošću nastani u Firdevsi Džennetu sa njihovim najmilijim. Amin.

Mozaik

bs-ba

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282059100129312

Islamska Zajednica