preporod

Reisu-l-ulema u posjeti Medžlisu Duvno

H. HASIć

Izražena je volja da se zajedničkim snagama unaprijedi religijski i društveni život u Tomislavgradu te da se ojača veza s brojnom dijasporom. Razgovarano je i o drugim bliskim temama te naglašena moguća rješenja pojedinih pitanja.

Usubotu, 4. septembra u posjeti Muftijstvu mostarskom boravio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović s delegacijom Rijaseta IZ u BiH, Ismail-ef. Smajlovićem, direktorom Uprave za vjerske poslove, Mensur-ef. Pašalićem, voditeljem Odjela za džemat i imamet te Bahrudin-ef. Čolom, stručnim saradnikom u Upravi za vjerske poslove.

Ovom prilikom reisu-l-ulema je posjetio Medžlis IZ Tomislavgrad/Duvno. Predstavnici Muftijstva mostarskog i MIZ Tomislavgrad/Duvno reisu-l-ulemu i najavljenu delegaciju dočekali su u džematu Dilaveri. Pored toga, upriličena je posjeta Džudža Džaferovoj džamiji u Tomislavgradu/Duvnu, za koju se procjenjuje da je izgrađena početkom 17. stoljeća. U sklopu posjete priređen je i odlazak na mezar prvog naibu-reisa u historiji Islamske zajednice Saliha Safveta Bašića, koji je, osim te funkcije, kasnije obavljao i funkciju vršioca dužnosti reisu-l-uleme. Na ahiret je preselio i ukopan je u Tomislavgradu/Duvnu 1948. godine.

Bila je ovo ovo prilika za održavanje radnog sastanka s reisu-l-ulemom i drugim predstavnicima Rijaseta. Riječ su imali glavni imam Medžlisa Amer-ef. Jugo, predsjednik IO Medžlisa Ibrahim Kapetanović, predstavnik Muftijstva mostarskog, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva, Ilham-ef. Puce te pomoćnik načelnika općine Tomislavgrad, Nedžad Nuhić. Prijemu delegacije prisustvovao je i direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru hfz. Aid Tulek.

Razgovarano je o društvenoj i političkoj situaciji i stanju muslimana Bošnjaka u općini Tomislavgrad. Također, izražena je volja da se zajedničkim snagama unaprijedi religijski i društveni život u Tomislavgradu te da se ojača veza s brojnom dijasporom. Razgovarano je i o drugim bliskim temama te naglašena moguća rješenja pojedinih pitanja.

Tragovi opstanka i ostanka Bošnjaka

Amer-ef. Jugo, glavni imam MIZ Tomislavgrad/Duvno kazao je da im posjeta reisu-l-uleme pričinjava veliko zadovoljstvo te istakao da reisu-l-ulema i njegovi saradnici imaju kome i gdje doći kao i šta vidjeti – „tragove bošnjačkog opstanka i ostanka, tragove njihovog života i suživota s njihovim komšijama Hrvatima katolicima“. Upoznao nas je sa stanjem i organiziranošću religijskog života u medžlisu, koji broji sedam džemata od kojih su dva punkta. Sedam je stalno aktivnih imam. „Vjerski život se odvija normalno, u skladu sa strukturom stanovništva koje je tu prisutno. Ove dvije godine su vanredne, ali uspjeli smo da održavamo mektepsku nastavu kao što se održava i nastava u školama. Moram kazati da imamo visok procenat upisane djece shodno procentu upisane djece u osnovnim školama“, kazao je efendija Jugo. Dok osnovnu školu pohađa stotinu i tredeset učenika i učenica, mektepsku pouku pohađa njih stotinu i dvadeset, a kako veli, od 70 do 75% ih je redovno na mektepskoj nastavi. To je rezultiralo, ističe efendija Jugo, zapaženim rezultatima na mektepskim takmičenjima na niovu muftijstva, ali i kvalifikaciji kandidata na takmičenja na nivou Rijaseta. Nastavu vjeronauke u srednjim školama pohađa šezdesetero djece, kazao nam je on.

Religijski život se poboljšava

„Život se odvija bez ikakvih problema s našim komšijama. Ja sam imam u Stipanićima trinaest godina, i nisam imao problema. Saradnja s lokalnom zajednicom, s općinom, s bivšim i sadašnjim općinskim načelnikom je na, itekako, dobrom nivou. Na sve naše zahtjeve odgovaraju pozitivno sa svresrdnom dobrotom i prilaze nam kao svojim glasačima“, ističe efendija Jugo. Među segmentima koji ukazuju na napredak u religijskom životu izdvojio je povećanje prikupljenog zekata i sadekatu-l-fitra, povećanje broja djece na namazima te one djece koja su savladala sufaru, mujezinjenje i dr.

Izrazio je zadovoljstvo i učešćem dijaspore u organizaciji religijskog života. Uslijed poboljšanih okolnosti u vremenu pandemije istakao je i primjetan veći broj ljudi koji su ove godine stigli u domovinu. „Naša dijapora itekako učestvuje i 90% njih su članovi džemata i u dijaspori i u našim džematima“, kazao je efendija Jugo.

Pri tome spomenuo je aktivnost svoga džemata Stipanići, a koja se realizira posredstvom Viber grupe koja broji pedeset članova. „Ta Viber grupa je u posljednje četiri godine do sada polučila, što sredstava za harem, imamski stan, džamiju, socijalne slučajeve, izgradnju drugih džamija, oko 100 000 KM“, istakao je on. Posebno su se uvezali s dijasporom. Kaže da su ove godine bili kao jedna porodica. Druženja su bila stalna kroz različite aktivnosti, kazao je efendija Jugo za Preporod.

Posjetu Muftijstvu mostarskom reisu-l-ulema i drugi članovi delegacije nastavili su u MIZ Livno gdje je proučena hafiska dova Mahir-ef. Kevriću, glavnom imamu ovog medžlisa.

Zajednica

bs-ba

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282338273003552

Islamska Zajednica