preporod

Preporod širi i održava nadu u bolje sutra, u opstanak samog islama na ovim prostorima

Svečana akademija povodom 50. godišnjice kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod, koja je zbog pandemije odložena prošle godine, održana je 9. septembra ove godine, na dan kada je 1970. godine podnesen zahtjev za registraciju

Svečana akademija je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u prisustvu velikog broja gostiju i zvanica, predstavnika političkog, kulturnog, vjerskog i društvenog života naše zemlje, kao i bivših urednika i saradnika Preporoda. Mnogo je onih koji su doprinijeli razvitku i trajanju Preporoda, a neki od njih su nagrađeni na ranijim svečanostima, kao što je 40. godišnjica Preporoda. Stoga, i na ovoj akademiji uručene su nagrade i priznanja onima koji su svojim radom, idejama, kreativnošću i svakom drugom podrškom doprinijeli razvoju, radu i polustoljetnom trajanju Preporoda.

Dodjela priznanja

Priznanja su dodijeljena u sljedećim kategorijama: Priznanje za urednike Preporoda, Priznanje za istaknute saradnike, Plaketa za značajan doprinos, Posebno priznanje, Zlatna plaketa i Zahvalnica poslovnim partnerima. Priznanje za urednike Preporoda uručeno je sadašnjoj urednici Senadi Tahirović, te bivšim živućim urednicima: Jusufu Ramiću, Orhanu

Bajraktarević, Mehi Šljivi, Ekremu Tucakoviću.

Dobitnici Plakete za značajan doprinos su: Salih Smajlović, dugogodišnji novinar u mirovini, Ahmed Mehmedović, bivši tehnički urednik i fotograf Preporoda, Muharem Omerdić, koji je ostavio neizbrisiv autorski i prevodilački trag u Preporodu i Islamskoj zajednici, naročito po vođenju rubrike Pitanja i odgovori, dr. Enes Ljevaković, koji je dao nemjerljiv doprinos uspostavljanju standarda, stručnih i kredibilnih odgovora prema kojima se u svakodnevnom životu orijentiraju mnogi muslimani i dr. Selman Selhanović, član redakcije Preporoda koji je dao nesumnjiv doprinos novinarskoj profesiji kako unutar Islamske zajednice, tako i unutar bošnjačkog i bosanskog medijskog prostora. Priznanja za istaknute saradnike i kolumniste dodijeljena su Aidi Krzić, Mustafi Spahiću i Muhamed-ef. Veliću. Ova priznanja će naknadno biti uručena i Hadžemu Hajdareviću i dr. Fikretu Karčiću, koji nisu mogli prisustvovati svečanosti.

Posebna priznanja su dodijeljena Udruženju illmije, prvom izdavaču Preporoda, i Muftijstvu bihaćkom, muftijstvu koje je na slobodnoj teritoriji bosanske Krajine tokom agresije na BiH pokrenulo i očuvalo brend Preporoda.

Dobitnici Zahvalnice za poslovne partnere su BH Telecom, BBI banka, MI Ovako i BH pošta.

Zlatne plakete su uručene osobama koje su na različite načine snažno i dugoročno obilježile i usmjeravale rad Preporoda. Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je uručio Zlatnu plaketu prethodnom reisu-l-ulemi Mustafa-ef. Ceriću, koji je dao snažnu institucionalnu podršku Preporodu tokom i nakon agresije na našu domovinu, bivšem glavnom i odgovornom uredniku prof. dr. Hilmi Neimarliji, koji je bio i akter prve javne polemike jednog nosioca dužnosti u Islamskoj zajednici s visokim političkim predstavnicima socijalističke vlasti, Azizu Kadribegoviću, koji se najduže zadržao na poziciji urednika Preporoda, od 1993. do 2013. godine, i zaslužio epitet najistaknutijeg svjedoka Preporodovog trajanja, prof. dr. Enesu Kariću, stalnom i dugogodišnjem autoru i saradniku Preporoda, te dugogodišnjem novinaru Preporoda u mirovini Bajri Pervi koji je ostavio mnoštvo trajno vrijednih tekstova, istaknutih reportaža i članaka.

Svečanosti

bs-ba

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282437057251360

Islamska Zajednica