preporod

Retrospektiva

Na platou ispred BZK “Preporod” 3. septembra je održana promocija knjige “Od berlinske do dejtonske Bosne i Hercegovine” autora Ajdina Huseinspahića. Promotiri knjige bili su: Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta u Zenici, Muharem Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Sedad Dedić, docent na Pravnom fakultetu u Zenici te Amir Ismić, doktor historijskih nauka. Autor u knjizi objektivno prezentira historiju Bosne s posebnim akcentom na Bošnjake u posljednjih 150 godina.

U Brčkom su 9. septembra promovirani romani “Gravitacije“književnice Senke Marić i “Greta“književnika Faruka Šehića, koji su objavljeni u izdanju Izdavačke kuće “Buybook“, a program predstavljanja u Brčkom organizirala je Biblioteka Brčko distrikta BiH. Direktorica brčanske biblioteke Lejla Hogić je ovom prilikom kazala da je riječ o predstavljanju dvoje uspješnih autora. Promociju romana vodila je profesorica bosanskog jezika i književnosti Samira Kaloper.

Nakon uspješnog gostovanja u Banjoj Luci, Mostarski teatar mladih je 9. septembra u Tešnju, u Centru za kulturu i obrazovanje, odigrao predstavu “San o slobodi”. Radi se o predstavi nastaloj na bazi pisama antifašista, koja su iz logora i tamnica smrti tokom Drugog svjetskog rata pisali svojim porodicama. “San o slobodi” je autorski projekat Seada Đulića, a u njoj igraju Sara Kljajić, Ali Kamer Aksoy, Haris Habibija, Dino Gluhović i Haris Pašić. Ovo je bila 27. izvedba ove predstave.

Promocija knjiga „Teorija i praksa u nastavnom procesu“i „Ekspresivna leksika u Huminom djelu“, autorice Enise Gološ, promovirana je 9. septembra u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli. Promotori knige bili su: prof. Azra Mujkanović i dr. Indira Šabić. Govoreći o Huminom romanu Grozdanin kikot, istaknuto je da je on doživio više izdanja na njemačkom nego na bosanskom jeziku čime smo zapravo pokazali kako se s nemarom ophodimo prema ovom bh. piscu.

Na internacionalnom simpoziju „ISTOK – ZAPAD: KOMPARATIVNA FILOZOFIJA I SVJETSKA SITUACIJA“koji se održava od 26. do 29. septembra 2021. godine na Cresu (Hrvatska) učestvovat će prof. dr. Nevad Kahteran, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Profesor Kahteran će održati javno predavanje: In memoriam Massimo Campanini (1954–2020.): talijanski i europski pogled na arapski svijet i islam.

Kultura

bs-ba

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282527251564576

Islamska Zajednica