preporod

Perspektiva

Film “Bosanski Brodvej” rediteljice Jasmine Beširević imao je svjetsku premijeru na 27. Sarajevo Film Festivalu. Govori o mjuziklu u kojem su učestvovali mladi umjetnici iz BiH i regije, a poručuje mladima da uzmu stvar u svoje ruke i bore se. Mlada rediteljica Bećirević razumije i one koji su odlučili potražiti sreću na drugima krajevima planete, ali smatra da se uz malo odgovrajajuće podrške može uspjeti i ovdje. Ona kazuje: “Nije lako uspjeti bez podrške države, odnosno državnih institucija. Nadam se da će moj film potaknuti diskusiju o ovom problemu. Bilo bi odlično da postoji više ovakvih projekata”.

Akademik Abdulah Sidran o negiranju postojanja bosanskog jezika u Republici Srpskoj kaže da se zasad administrativno ne radi o negiranju jezika. “On ne može negirati bosanski jezik, on negira naše pravo da ga tako zovemo. Na ovome nivou na kojem se stvar događa kao šta piše u đačkoj knjižici ja prstom ne bih mak’o. Neka ga zove kakogod hoće. Dovoljno bi bilo u Ministarstvu prosvjete u Federaciji otvoriti kancelariju ili mogućnost nostrifikacije tih đačkih knjižica, svjedočanstava i upisati onako kako piše u Ustavu. Drugi su viši i drukčiji nivoi, perfidniji, ugrožavanja bosanskog jezika”, kazao je Sidran.

Zbog hrabrog čina puštanja himne „Ja sin sam tvoj“na času i ukazivanjem na dostojanstvo sandžačkih Bošnjaka, učiteljici Adeli Karahmetović-Melajac stiže podrška sa svih strana. Prenosimo Vam jednu takvu reakciju koja dolazi od Adeline bivše učenice, koja joj je uputila emotivnu poruku podrške: „Učiteljice, ponosna sam na Vas i presretna što sam baš ja bila Vaša učenica četiri godine. Od Vas sam naučila da se hrabro borim za svoja uvjerenja, da ne pokleknem pred nebitnima, naučila sam da sam Bošnjak, uz Vaš trud upoznala sam svoja prava i uvjerila se da se za njih trebam boriti i da mi ih niko ne može oduzeti.“

Kultura

bs-ba

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282557316335648

Islamska Zajednica