preporod

Briga o socijalno ugroženim, bolesnima, nastradalima...

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je nizom aktivnosti i ovog ramazana pružila ruku podrške najranjivijim kategorijama društva

Tako je posredstvom Rijasetovog Ureda za društvenu brigu upriličen iftar za korisnike javne kuhinje “Imaret” u Bihaću, socijalno ugrožene osobe s područja Muftijstva mostarskog, kao i za povratnike u medžlisima Foča i Ustikolina. Uz iftare dijeljeni su i prehrambeni paketi, a u saradnji s BBI bankom i uz podršku kompanije Klas d.d. Sarajevo već osmu godinu zaredom obezbijeđeno je i dodatnih 1.000 prehrambenih paketa za ugrožene na području Tuzle, Banje Luke, Bihaća, Travnika, Kupresa, Sarajeva, Rogatice, Višegrada, Matuzića, Doboj-Juga, Konjica, Jablanice i Prozora.

Paketi na području svih devet muftijstava

„Islamska zajednica je i ove godine odlučila da pakete dostavi na području svih devet muftijstava, i to uglavnom za naše povratnike. Nažalost, još uvijek su naši povratnici oni kojima je naša pomoć najpotrebnija. Na ovaj način želimo izraziti solidarnost i poručiti im da nisu sami“, istakao je Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu.

Osim pomenutih iftara, aktivisti Mreže mladih svakodnevno su na terenu dijelili pripremljene iftare u okviru projekta “Pomoć starijim i iznemoglim osobama - kućna njega“, kojeg je Ured za društvenu brigu pokrenuo krajem 2019., a realizaciju nastavio i u 2022. godini. Do sada je obavljeno 4.045 posjeta korisnicima projekta, odnosno starijim i iznemoglim osobama sa umanjenim sposobnostima za kretanje, osobama o kojima nema ko da brine kao i bolesnima i onima koje žive same.

Ured je u saradnji sa Medžlisom Sarajevo iz Fonda Bejtul-mal uručio i bonove u vrijednosti od 100 KM za osnovne potrepštine za više od 500 osoba. Na ovaj način su pomognute osobe koje su u teškoj finansijskoj situaciji, a koje dodijeljene bonove mogu iskoristiti za kupovinu osnovnih životnih namirnica.

„Svaki naš džematlija koji je u potrebi može se obratiti bilo kojem dekretiranom imamu i zatražiti pomoć, te tako postati korisnik fonda Bejtul-mal. Sredstva kojima pomažemo, ne samo na području Sarajeva, nego i u našim povratničkim džematima su sredstva od zekata i sadekatul-fitra“, kazao je Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam MIZ Sarajevo.

Na inicijativu reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića da se pomogne porodicama u Stocu koje je zadesio zemljotres, rukovodilac Ureda Ibrahim Malanović je zajedno s muftijom mostarskim Salem-ef. Dedovićem i glavnim imamom Medžlisa Stolac Mersed-ef. Šabanovićem posjetio porodicu Elmire Sefo, djevojke koja je nastradala u zemljotresu. Porodici nastradale djevojke uručena je novčana pomoć, te prenesena tazija reisul-uleme Kavazovića. Tom prilikom su uručeni i prehrambeni paketi za porodice na čijim je objektima pričinjena materijalna šteta.

Izgradnja sprata i krova porodici Sokolović

Islamska zajednica je ovog ramazana i posredstvom Vakufske direkcije i u saradnji s kuvajtskom Fondacijom En-Nedžat osigurala hemodijalizni aparat za novotvoreni Hemodijalizni centar u Goraždu, nakon što je ranije već isporučila 35 hemodijaliznih aparata odjelima za hemodijalizu širom Bosne i Hercegovine.

Također Vakufska direkcija je i ove godine u saradnji sa Generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske obezbijedila oko 5.000 ramazanskih paketa za postače u BiH.

Ovo je samo dio realiziranih aktivnosti Islamske zajednice usmjerenih ka pružanju pomoći onima kojima je ona najpotrebnija, a brojni su i projekti realizirani na nivoima muftijstva, medžlisa i džemata.

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice uspješno je realizirao i akciju dogradnje sprata i krova na kući šestočlane povratničke porodice Sokolović iz sela Hrenovica, općina Pale-Prača. Ova porodica je živjela u nedovršenom stambenom objektu-kući koja nije imala adekvatan krov, te je bilo potrebno isti napraviti u što kraćem roku, da bi im se osigurali normalni uvjeti za život. Podsjećamo da je akcija pokrenuta na inicijativu Almina Ćutuka, načelnika Općine Pale-Prača i imama Alije Čančara, a pored sredstava iz Bejtul-mala, sredstva su donirali i Mešihat IZ u Sloveniji te dr. Sa’d ed-Dahajan, zahvaljujući kojima je projekat brže priveden kraju.

Reisul-ulema Kavazović ovaj sastanak ocijenio je važnim korakom, kako za Islamsku zajednicu, tako i za Grad Doboj. „Kazao sam gradonačelniku da je jako važno da Grad Doboj bude poveznica u Bosni i Hercegovini. Trebamo svi biti svjesni kolika je veličina mira u našoj zemlji. Mi moramo govoriti o narodu koji živi na ovom prostoru, ne praveći razliku među njima“, kazao je reisul-ulema novinarima nakon sastanka.

Gradonačelnik Grada Doboja Boris Jerinić, istakao je zahvalnost na dolasku reisul-uleme Kavazovića i predstavnika Islamske zajednice, poručivši da je Grad Doboj mjesto za sve.

„Mi se možemo pohvaliti na odličnoj saradnji sa Islamskom zajednicom i upoznao sam reisa Kavazovića kako mi to radimo i kako različitosti spajaju ovaj grad. Grad Doboj je multietnički grad, mi želimo da gradimo mir i stabilnost i odgovornost na nama je da brinemo o narodu koji živi ovdje“, poručio je gradonačelnik Jerinić.

Prije sastanka u Gradskoj upravi Grada Doboja reisul-ulema se sastao sa predstavnicima Medžlisa Doboj, glavnim imamom Ibrahim-ef. Halilovićem i saradnicima, a sastanku je prisustvovao i muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević.

Delegacija Islamske zajednice je posjetila džemat Grapska, gdje se održao naučni skup pod nazivom “Zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava na prostorima Općine Doboj 1992. - 1995. godine”. Nakon skupa u džamiji Grapska proučen je mevlud, na kojem su se obratile zvanice.

Zajednica

bs-ba

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281496459885642

Islamska Zajednica