preporod

Održan konsultativni sastanak članova Komisije za polaganje hifza

U Studentskom centru IZ u BiH u Sarajevu, 11. maja je u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, održan konsultativni sastanak novoimenovane Komisije za polaganje hifza.

H. H.

Sastanak je pozdravnom riječju otvorio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Ismail-ef. Smajlović. Radni dio sastanka otvoren je izlaganjem o temi „Historijska retrospektiva učenja Kur’ana napamet s posebnim akcentom na rad Komisije Rijaseta za polaganje hifza“o čemu je govorio kurra hafiz Dževad Šošić.

Na početku se osvrnuo na vrijednosti i historiju hifza u rano doba islama te na području Bosne i Hercegovine. Naglasio je da je od kraja Drugog svjetskog rata hafiska dova bila rijetkost, ali da je prekretnica nastala s generacijom Gazi Husrev-begove medrese 1983/84 koja je iznjedrila šest hafiza. Nakon toga, kako je istakao, ostvaren je kontinuitet u tom domenu, pa i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Kurra hafiz Šošić je govorio i o historiji te članovima Komisije za polaganje hifza potcrtavši rad Komisije koji se ogleda i u ažuriranju podataka o hifzu i hafizima, dodjeli diploma, priznavanju statusa hafiza i ostalom. Na kraju izlaganja, istakao je zadovoljstvo dosadašnjim radom Komisije.

Za deset godina 201 hafiz i 139 hafiza

U nastavku je Zijad Suljić, šef Odjela za posebne programe Rijaseta Islamske zajednice u BiH, govorio o organizaciji hifza u Islamskoj zajednici. Pri tome je istakao institucionalni karakter učenja i izučavanja Kur’ana u okvirima Islamske zajednice kroz mektebe, medrese, škole Kur’ana i fakultete. Također, osvrnuo se i na rad Komisije za polaganje hifza.

Iznoseći podatke u okviru teme svoga izlaganja naveo je da je od 1860. godine do kraja 2021., te uz 12 hafiza u 2022. godini zabilježen broj od 1.680 hafiza. Današnji broj hafiza je 577. U posljednjih deset godina Rijaset bilježi brojku od 340 hafiza, od kojih su njih 201 hafizi a 139 hafize. Kada je riječ o afirmaciji hifza istakao je organizaciju različitih takmičenja u hifzu među kojima je i takmičenje međunarodnog karaktera koje se održava u Sarajevu.

Članovima komisije uručena rješenja o imenovanju

Suljić zaključuje da je, u organizaciji i posredstvom Islamske zajednice, ovo zlatno doba hifza u Bosni i Hercegovini. U nastavku obraćanja osvrnuo se na reorganizaciju rada Komisije za hifz i predstavio novoimenovane članove i naveo četiri ispitivačka mjesta u kojima će oni djelovati u Sarajevu i Novom Pazaru.

U nastavku je uslijedila diskusija, a poruku reisul-uleme IZ u BiH prenio je zamjenik reisul-uleme Enes-ef. Ljevaković. Istakao je da Rijaset daje institucionalnu i administrativno-normativnu podršku Komisiji za polaganje hifza. Također, naglasio je da Islamska zajednica vodi računa i o pojačanoj popularnosti hifza posljednjih godina.

Pored ostalog, zamjenik reisul-uleme govorio je o značaju zahtjevnosti hifza, ulogama hafiza, a posebnu radost je istakao time što ih je sve više među imamima. Dodao je poruku o važnosti i potrebi da hafizi djeluju i odgojno. Također, osvrnuo se na određene detalje održanog sastanka ističući cilj unapređenja određenih segmenata. Prisutnim članovima Komisije naglasio je da su oni najpozvaniji da govore o ovoj temi pri tome ističući njihovu posebnu odgovornost u tom kontekstu. Ovom prilikom uručena su i rješenja o imenovanju članova Komisije za polaganje hifza, a zamjenik reisul-uleme uručio je hafizu Irfanu Maliću i kurra hafizu Sabahudinu Jerebičaninu hafiske diplome nakon što je Rijaset ranije donio rješenje o nostrifikacijama njihovih idžazetnama te im priznao zvanje hafiza koje su ranije stekli.

Hifz

bs-ba

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281822877400138

Islamska Zajednica