preporod

Sanjani snove ostvaruju

Uz nedavno održanu hafisku dovu hafizu Haliliću u proteklom periodu MIZ Sanski Most zabilježio je i druge pozitivne pomake. O općem stanju u Medžlisu, mektepskoj nastavi, radu s omladinom i drugim temama razgovarali smo glavnim imamom Mirza-ef. Žerićem i imamima Senad-ef. Omićem i Imran-ef. Duranovićem, koordinatorom Mreže mladih MIZ Sanski Most.

Dok su u mnogim drugim krajevima naše zemlje hafiske dove odavno već postale učestala svečanost, za Sanski Most i šire područje Krajine, to već nije slučaj. Svjedočimo borbi Krajišnika sa stvarnošću života u Bosni i Hercegovini i snažnim nastojanjima da se žižak islama dodatno usija u ovim krajevima, pa i pored osipanja stanovništva po svijetu. Ako je za to potrebno animirati mnogoljudnu dijasporu - to se i čini. Dakako, razvoj i rad ustanova u okviru Islamske zajednice kao što je Medresa u Cazinu doprinosi tome. I po primjeru hafiza Halilića Sanjani tome svjedoče.

Tespih džamija

Proteklom godinom, kada je riječ o organizaciji religijskog života, a, između ostalog, i mektepskoj nastavi te materijalno-finansijskom poslovanju Medžlisa zadovoljni su, naglasio nam je glavni imam Žerić. U tom raspoloženju, i, inače, opuštenoj atmosferi, dočekali su i ramazan.

Ovih dana u Sanskom Mostu se intenzivnije govori i o otvorenju nove džamije planiranom za ljeto ove godine u naselju Krkojevci, koja će postati trideset i treća džamija na području Medžlisa. Time će zaokružiti svoj „tespih džamija“, kako to naziva glavni imam.

„Vrhunac svega toga je i ova hafiska dova - historijski događaj za Sanski Most. Ovo je tek druga nakon agresije. Nadamo se da će se tako nastaviti. Po našem dubokom vjerovanju, hafizi nose berićet, kako sebi, svojoj porodici, mjestu gdje žive, tako i mjestu odakle su ponikli. Mi se nadamo da će se berićetom i ove hafiske dove stvari u Sanskom Mostu promijeniti nabolje“, ističe on.

U okolini Hamzibegove džamije uočava se i izgradnja kapitalnog vakufskog tržnog centra, koja je zvanično počela prošle godine. Implementacija i realizacija ovog projekta bit će finansirana sredstvima Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Planirano je da prostorom i sadržajem ovo bude moderan tržni centar.

Rad na infrastrukturi, ali i na kvalitetu procesa

Osim obogaćivanja infrastrukture završetkom izgradnje nove džamije i vakufskog tržnog centra pozitivni rezultati Medžlisa se ogledaju i u drugim segmentima rada. Ističe se primjer mektepske nastave, koja je dobila konture uspješno organizovanog procesa rada.

„U trideset i dva mekteba na području Medžlisa imamo šest stotina polaznika mektepske nastave. To je jednak broj polaznika broju u Islamskom centru u Ljubljani, naprimjer. Ali, trudimo se dati maksimum s onim čime raspolažemo“, ističe Senad-ef. Omić, imam u džematu Zdena, koji je već dvije godine uzastopno proglašen najboljim muallimom na području Medžlisa. Podsjeća nas i na ovogodišnji uspjeh Medžlisa na mektepskom takmičenju, jer su prvi put od agresije ekipno zauzeli prvo mjesto na nivou Bihaćkog muftijstva.

„Meni je uvijek bilo najvažnije da ta djeca koja dolaze u mekteb zavole otvarati ta mektepska i džamijska vrata. Zaista, kada djeca imaju žar i ljubav prema mektebu, sve drugo ide lakše. Za to je potrebno mnogo različitih aktivnosti i druženja, da bi djeca osjetila tu ljubav prema njima, odnosno osjetili da to nije samo puki posao“, kaže efendija Omić govoreći o svom pristupu u mektepskoj nastavi.

Rad u mektebu mu olakšava i podrška džemata, a tako je bilo i za ramazan, kada su nastojali da održe u životu običaj darovanja djece koja dolaze u džamiju na način da im se novac ostavlja u obuću. A, inače, u džematu je osigurana mektepska kasica i slatkiši za djecu.

I on izražava svoje nezadovoljstvo u slučajevima kada se, na našim prostorima, uz infrastrukturni napredak džamijskog prostora zanemare drugi segmenti, kao što je, naprimjer, opremanje mektepskog prostora. „Važno je da se imam ne pomiri s tim, nego da iznalazi modalitete kako da to promjeni“, poručuje on. A, kada je riječ o Medžlisu Sanski Most, naglasio je da su i u tom pogledu džemati kvalitetno opremljeni.

Odgoj i obrazovanje – osovina uspjeha

„Bez obzira na sva savremena pomagala muallim je bio, ostao i uvijek će biti najvažnija karika. Gdje god da me neko postavi, ako nemam volje i želje da tu dječicu podučavam, da ih gledam kao nekoga ko će sutra tu baklju islama pronositi i ako mi to nije najveće ispunjenje, šta može biti?!“dodaje efendija Omić.

S njim smo razgovarali i o drugim aktivnostima Medžlisa, od kojih on

Medžlisi

bs-ba

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282071985503306

Islamska Zajednica