preporod

Da li je BBI zadovoljna svojim poslovnim uspjehom?

BBI banci nije bilo nimalo lahko poslovati, posebno u prvim godinama od osnivanja, jer je, prije svega, njeno okruženje nije poznavalo, razumijevalo, pa, shodno tome, ni dovoljno podržavalo. Na njenom čelu, kao izvršni direktori, bili su stranci koji nisu poznavali sredinu u kojoj su živjeli i radili, pa shodno tome, nikada nisu uspjeli dovoljno uspješno odgovoriti na zahtjeve i potrebe te sredine. Bila je velika fluktuacija uposlenika koji nisu imali vremena da se upoznaju s islamskim bankarstvom, da steknu praksu i ekspertizu u bankarskom poslovanju itd. Ako imamo na umu da je čovjek neprijatelj onoga što ne poznaje, možemo zamisliti koliko je BBI banka imala onih koji joj nisu bili naklonjeni. Trebalo je muslimanima dokazati da im je BBI halal, trebalo je nemuslimanima pokazati da je BBI i njihova banka koja im želi dobro i s kojom mogu normalno poslovati, trebalo se nositi s konkurencijom koja se već bila pozicionirala na tržištu, trebalo se nositi s činjenicom da BBI banka, zbog Zakona o bankama, nije mogla i još uvijek ne može koristiti većinu proizvoda islamskog bankarstva.

Imajući sve to na umu BBI je zasigurno uspjela u realizaciji svoga osnovnog cilja, a to je podrška BiH i njenoj ratom devastiranoj ekonomiji. BBI je omogućila muslimanima, a i nemuslimanima, koji se čuvaju kamate, da kroz široku paletu proizvoda po pristupačnim cijenama, s mirom u srcu mogu preko Banke i s Bankom poslovati. Banka je podržavala društveno korisne projekte, dijelila stipendije, u granicama mogućnosti davala beneloventne kredite, obezbjeđivala fondove iz kojih su se finansirali projekti u poljoprivredi uz vrlu nisku profitnu maržu itd.

Može se sa sigurnošću kazati da je BBI na sigurnom putu u realizaciji kvaliteta koje treba da ima jedna islamska banka, kao i realizaciji ciljeva zbog kojih je osnovana.

Islamsko Bankarstvo

bs-ba

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282136410012746

Islamska Zajednica