preporod

„Prije kabura – mrak“Feđe Gudića

Promocija knjige u Bugojnu

A. MANDžIć

UBugojnu je 9. maja održana promocija knjige „Prije kabura – mrak“mladog autora Feđe Gudića, koji je rođen u Gornjem Vakufu. O njegovom djelu govorila je urednica izdavačke kuće „Imprimatur“Marija Pejić i prof. Nedžad Milanović. Promocija je organizovana u saradnji sa Gradskom bibliotekom Bugojno. Radi se o knjizi u kojoj su 24 kratke priče, koje na veoma kvalitetan način pokazuju običnog malog čovjeka i njihove života na ovim našim prostorima.

„Iako nebi smjeli da živimo u mraku, jer nas mrak čeka, mi smo sebi dozvolili da živimo u tom nekom mraku, da se s njim bavimo... Ova knjiga nekako i u tom mraku vidi nešto pozitivno , bar ja to tako vidim. Ovo je uputa da obratimo pažnju na naše vrijeme prije kabura. Mi se bojimo osjećaja, a knjiga šalje poruku – ljudi živite i uživajte“- poručio je autor Feđa Gudić. Po riječima profesora bosanskog jezika i književnosti Nedžada Milanovića , Gudić je respektabilčan pisac kada je u pitanju kratka priča .

„Autor smatra da je život mrak, kojeg mogu osvijetliti pojedini trenuci . On piše o običnom, malom čovjeku i ima nekoliko priča koje nemaju nikakvu radnju, ali su vrlo zanilmljive i govore karakterno o čovjeku. Takođe, priče ne možemo svrstati po nekoj tematici , jedino su četiri od njih 24 ratne, tačnije četiri ratne situacije“– kaže prof. Milanović.

Prije ove, Gudić je objavio knjigu kratkih priča pod nazivom „Stojadin i druge priče“, koje su se uglavnom smjestile u autorov rodni grad Gornji Vakuf.

Kultura

bs-ba

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282239489227850

Islamska Zajednica