preporod

15 godina festivala “Plivske omahe”

Jajce:

Ovogodišnji 15. po redu festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe – bh. višeglasje“svečano je otvoren 7. maja kulturno-zabavnim programom folklornih grupa, a nastavljen koncertom duhovne i tradicionalne muzike. Prisutni su mogli poslušati izvedbe lokalnih solista te pogledati igre GFA “Bugojno”, KUD “Stari grad Jajce”, BZK “Preporod” Jajce i Udruge “Hrvoje Vukčić Hrvatinić”.

– “Plivske omahe” su zamišljene kao festival koji će povezivati različitosti u jedan lijep i otkan bosanski ćilim. Publika

je imala puno razloga da bude u Domu kulture i da prati sve sadržaje koje smo im priredili, i naravno da ovo bude mjesto susreta, druženja i duhovne obnove - rekao je mr. Fikret Čančar, direktor Doma kulture Jajce te je zahvalio svima koji su pomogli da se ovaj festival održi. Među onima koji su od osnivanja Festivala učestvovali u organizaciji bio je i Medžlis Islamske zajednice Jajce. Na otvorenju Festivala, Zehrudin-ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce, istakao je:

- Ovaj Festival uvijek doživljavam nekako iznova. Festival je sama estetika umjetnosti, ono što izražavamo ili osjećamo u svojoj duši. Mi koji danas živimo u 21. stoljeću, u vremenu scijentizma i desakralizacije, imamo potrebu da prisustvujmo što češće i što više ovakvim sadržajima kao što nam nudi naš festival.

Prigodne riječi i čestitke uputio je i fra Vinko Marković, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Luke u Jajcu, te predsjedavajući OV Jajce, Josip Topić koji je istakao važnost kulture za jedan narod naglasivši da “najvažniji kulturni identitet i nematerijalna baština kraljevskog grada Jajca upravo predstavljaju „Plivske omahe.”

Riječi dobrodošlice i poziv građanima da prisutvuju sadržajima Festivala uputio je i Edin Hozan, načelnik Jajca.

Kultura

bs-ba

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282273848966218

Islamska Zajednica