preporod

Obnovljene bratunačke džamije

Izložba

Ukompleksu Memorijalnog centra Veljaci u Bratuncu, povodom Dana džamija, a u sklopu obilježavanja “Dana sjećanja na genocid u Bratuncu” organizirana je izložba slika “Obnovljene bratunačke džamije».

Organizatori izložbe bili su: Medžlis Islamske zajednice Bratunac i BZK Preporod Bratunac, uz pokroviteljstvo Vakufske direkcije u Bosni i Hercegovini.

Autorice slika koje su bile izložene su Amina i Lamija Salkić, polaznice škole slikanja “Vršanin”.

Izložbu je otvorio potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Ramiz Salkić, koji je zahvalio autoricama na njihovom doprinosu u razvijanju kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima Bratunca.

- Danas smo ovdje da otvorimo novu fazu kada je u pitanju dokumentovanje i obilježavanje dana kada su Bošnjaci protjerani s prostora općine Bratunac, kada je izvršena agresija na naše domove, na naš grad i na našu domovinu.

Hvala Lamiji i Amini što su dale svoj doprinos u razvijanju kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima u ovom gradu, na zločine protiv naših vjerskih objekata.

Ova izložba je veliki doprinos i iskorak koji ćemo mi nastaviti i u budućnosti u ovom gradu da provodimo. Trebamo iskoristiti priliku koja nam je pružena da napišemo historiju onako kakva je ona bila, da historiju ispišemo istinom, istakao je Salkić na otvorenju izložbe.

Kultura

bs-ba

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282291028835402

Islamska Zajednica