preporod

„Glas i kćerka Palestine“

Trinaestog maja u istočnom Jerusalemu ukopana je Shireen Abu Akleh, novinarka Al Jezeere ubijena dok je izvještavala o raciji izraelske vojske u sektoru okupirane Zapadne obale, dok je njen kolega Ali Samodi ranjen. Al Jazeera je optužila izraelske snage da su hotimice i hladnokrvno ubile novinarsku. Pogođena je metkom u glavu dok je pratila izraelsku akciju u izbjegličkom kampu u gradu Dženin, gdje su u proteklih šest sedmica izraelski vojnici izveli niz noćnih vojnih operacija tokom kojih su hapšeni Palestinci.

Istog dana kada je ubijena Abu Aklah u raciji je ubijen i tinejdžer Tair Maslat, star 16 godina. Od marta ove godine tokom racija u Dženinu ubijeno je 30 Palestinaca.

Shatha Hanaysha, koja je bila pored ubijene novinarke Abu Akleh, kazala je za Al Jazeeru da je izraelska vojska očito ciljano ubila slavnu novinarku koja 20 godina izvještava o palestinsko-izraelskom sukobu i nasilju koje se provodi nad palestinskim civilima.

„Okupacijske snage dovele su nas do tog mjesta gdje su pucale na nas. Svi smo imali šljemove i prsluke. Bilo nas je četvero u izloženom području. Nije bilo konfrontacije ili pucnjeva od strane Palestinaca“, rekla je napominjući da „izraelska vojska nije prestala pucati ni kada je Abu Akleh ustrijeljena.“

Grupa za ljudska prava Amnesty International pozvala je Izrael da zaustavi „nezakonita ubijanja“i ostale zločine aparthejda nad Palestincima. „Ubistvo iskusne novinarke Shireen Abu Akleh je krvavo podsjećanje smrtonosnog sistema u kojem Izrael zaključava Palestince“, tvrdi Saleh Higazi iz Amnestyja za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Hiljade građana i najviših palestinskih zvaničnika odalo je počast ubijenoj novinarki 12. maja ispred sjedišta palestinske samouprave gdje se prisutnima obratio palestinski predsjednik Mahmud Abbas. „Danas smo ovdje da odamo počast Shireen Abu Akleh, šehidu Palestine, Jerusalema, slobode govora i slobodnog svijeta. Ona je simbol palestinskih žena, simbol palestinskih novinara. Shireen je dala život u odbrani naše zemlje i palestinskog naroda“, kazao je tom prilikom Abbas, te istakao da Palestina neće prihvatiti zajedničku istragu s Izraelom o ubistvu Abu Akleh. „Odbijamo uspostavljanje zajedničke komisije za istraživanje s izraelskim vlastima jer oni su počinili zločin i mi im ne vjerujemo. Ovaj ćemo slučaj prijaviti Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) kako bi počinioci i zločinci bili pronađeni“, poručio je palestinski predsjednik.

Francesca Albanese specijalni izvjestilac UN-a sa palestinskih teritorija na svom Twitter nalogu je objavila: Postoji samo jedan način da se spriječi ubistvo sljedećeg novinara, sljedećeg farmera, sljedećeg djeteta, sljedećeg roditelja koji vozi djecu u školu, sljedećeg učitelja, sljedeće medicinske sestre, sljedećeg demonstranta, sljedeće izbjeglice koja čezne za povratkom. To se zove odgovornost.

Časopis Economist u članku pod naslovom Smrt u Dženinu navodi da će incident s ubistvom novinarke Shireen Abu Akleh potresti koalicionu vladu sastavljenu od osam stranaka u Izraelu. „Vlada je izgubila većinu u Knesetu prošlog mjeseca kada je iz nje izašao član Benettove stranke. “Ujedinjena arapska lista”, koju predvodi Mansur Abbas, skoro je napustila vladu u pozadini sukoba u džamiji Al-Aksa. Abbas je rekao da bi želio ostati u koalicionoj vladi kako bi mogao postići neke dobitke za Arape unutar Izraela. On je 11. maja potvrdio da njegova stranka neće podržati potez opozicije da raspusti Knesset. Međutim, događaji kao što je ubistvo Abu Akleh mogu mu otežati ostanak u vladi“, navodi Economist.

Globus

bs-ba

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282312503671882

Islamska Zajednica