preporod

U Čelebićima bajram prije bajrama

U nedjelju, 1. maja u džematu Čelebići, medžlis Konjic, održana je svečanost na kojoj su polaznicima mekteba uručene nagrade za izvanredan angažman u mektebu i džematu

K. A.

Posljednjeg dana ramazana u džematu Čelebići, medžlis Konjic, održana je posebna svečanost na kojoj se dijelila radost zbog uspjeha i nagrada polaznicima mekteba. Na samom početku programa, nakon proučene hatma dove, polaznici mekteba proučili su ilahiju, a potom je imam Salih-ef. Jusufović prisutnim džematlijama predstavio detalje o mektebu i aktivnostima koje su provedene u prethodnom periodu

Priznanja djeci – radost roditeljima

U džematu Čelebići ove godine mektebsku nastavu pohađalo je 75 djece, a džematski odbor je donio odluku da na kraju ramazana nagradi djecu koja su se isticala u redovnom pohađanju mekteba te ostvarila značajne rezultate u toku nastave. Nagrade im je uručila Senada Tahirović, glavna urednica IIN Preporod.

Prve nagrade su uručene najredovnijim polaznicima mekteba:

• najmlađi polaznik mekteba – Ibro Lapo, • najmlađi i najredovniji polaznik teravih-namaza u toku ramazana – Asad Hajduk i • najredovniji polaznik mektebske nastave u 2021-2022. godini – Dženis Teletović koji je, kako je imam posebno naglasio, u ovoj školskoj godini izostao, i to uz opravdanje, samo jedan dan.

Nagrade su, kao i prethodnih godina, uručene i djeci koja su u toku ramazana bila najredovnija na namazima u džematu. Ovog puta nagrade su dobili Emsad Munikoza, Hamza Bešlić, Kerim Mustafić, Dženis Teletović i Faris Lapo koji je osvojio najveći broj bodova u ovom posebnom takmičenju. Džematski odbor se pobrinuo da posebno nagradi Farisa Lapu kojem je uručen bicikl.

Zdrav mekteb – jak džemat

U obraćanju Salih-ef. Jusufović posebno je istakao važnost mektebske nastave i zahvalio džematlijama koji s posebnom pažnjom vode brigu o islamskom odgoju najmlađih. “Kada je mekteb zdrav, on će oformiti i jak džemat – a jak džemat će napraviti ne samo džamiju, nego i put i školu, i dom i salu, i nekome kuću, ako treba – sve će to uraditi jak džemat. Ali ako nemate mekteba – ne možete imati ni džemat.”

U nastavku svečanosti svim polaznicima mekteba uručeni su bajramski paketići. U ramazanu su, kako je kazao imam Jusufović, aktivnosti ovog džemata bile dodatno pojačane u vidu posjeta i podjela iftara starijim džematlijama, podjelom pomoći potrebitim, druženjima i zajedničkim iftarima u džamiji te drugim aktivnostima. Ipak, briga od djeci, njihovom lijepo islamskom odgoju je u srcu aktivnosti ovog džemata, posebno imama Salih-ef. i mualime Admire Jusufović. Džematlije nisu krile svoju radost i spremno su isticali njihovu posvećenost radu s djecom, što je vidljivo po rezultatima finalnih mektebskih takmičenja. Njihova privrženost džematu vidljiva je i po rezultatima, ali u cijelom prostoru džamije i džamijskog harema. Svečanost je završena dovom koju je proučio imam iz džemata Orahovica Senad ef. Petrovac.

Mektebska djeca koja su svojim uspjesima donijela radost cijelom džematu su zaslužna što je u džematu Čelebići bajramska radost počela dan prije bajrama.

Medžlisi

bs-ba

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282458532559946

Islamska Zajednica