preporod

Retrospektiva

U Narodnom pozorištu u Mostaru je 5. maja prikazan dokumentarni film “Ovamo daleko, atentat na Bosnu”, Avde Huseinovića kojim je obilježeno 30 godina od zločina na Uborku i Sutinu. Riječ je o prvom dokumentarnom filmu koji na osnovu brojnih dokumenata govori o vojnoj agresiji SR Jugoslavije na Republiku Bosnu i Hercegovinu (19921995) kao i zločinu na Uborku i Sutini, dajući hronološki pregled svih događanja. Film je premijerno prikazan 1. marta 2022. godine u Sarajevu, povodom 30. godišnjice Dana nezavisnosti BiH.

U Cazinu je u Centru za kulturu i turizam 5. maja održana promocija knjige “Metodologija istraživanja u društvenim i humanističkim naukama” autora Fehima Rošića. Riječ je o naučnom djelu koje prati oblast metodologije istraživanja od definisanja osnovnih pojmova vezanih za nauku do detalja vezanih za svaku metodu primjenjivu u istraživanjima društvenih i humanističkih nauka. Promotori udžbenika bili su dr. sc. Šemso Rošić, profesor Ismet Kasumović te predstavnica Zavoda, mr. sc. Fuada Cerić.

U Zenici je 6. maja u Muzeju grada prezentiran „Vodič kroz zbirku savremenih medija 20. stoljeća“autora Adnadina Jašarevića. Muzejska zbirka medija 20. stoljeća zamišljena je kao kolekcija savremene umjetnosti koja prati različite medijske forme u cilju rekonstruisanja vremena iz kojeg potiče sačuvani materijal.

U Narodnom pozorištu Sarajevo 9. maja i 11. maja u Narodnom pozorištu u Tuzli izvedena je dramska predstava “Opasna imena” čiji je reditelj Boy Jonkergouw, a u nizozemskoj teatarskoj produkciji. Radi se o prvoj nizozemskoj predstavi o genocidu koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine, a u kojoj glavnu ulogu igra Alma Mustafić, jedna od preživjelih svjedokinja onoga što se događalo tih julskih dana. Predstava je doživjela veliki uspjeh u Nizozemskoj, a o čemu svjedoči 40 izvođenja od premijere koja je bila početkom 2021.

U Centru za kulturu Mostar je 6. maja održan okrugli stol pod nazivom “Humanističke nauke u suvremenom svijetu.” Organizator je Fakultet humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru koji ovim događajem ujedno obilježava 20 godina postojanja i rada. Učesnici okruglog stola bili su: Elbisa Ustamujić, Vahidin Preljević, Lejla Kodrić-Zaimović, Almir Marić, Matija Bošnjak, Sanjin Kodrić, Almir Bašović, Perina Meić i Dijana Hadžizukić.

Kultura

bs-ba

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282553021840458

Islamska Zajednica