preporod

Hoće li bošnjački političari nastaviti šutjeti i nakon apela muftije

Mostarski muftija: Bošnjački politički predstavnici u Hercegovini trebaju dati odgovore zašto Vlada Federacije u kontinuitetu donosi štetne odluke po interese bošnjačkog naroda

Nakon transfera od dva miliona KM iz ovogodišnjeg budžeta Federacije za gradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta na uzurpiranom Lakišića haremu, za što ne postoje potrebne dozvole, Vlada Federacije velikodušno je izdvojila i 300 hiljada za velikokatolički projekat “Groblja mira na Bilima“kod Mostara.

Tim povodom od bošnjačkih predstavnika s područja Hercegovine, koji su dio vlasti na državnom, federalnom, kantonalnom i nivou Grada Mostara muftija mostarski Salem-ef. Dedović zatražio je da se javno očituju i odgovore zašto se u posljednje vrijeme donose u kontinuitetu štetne odluke po interese bošnjačkog naroda i njegove budućnosti u ovoj regiji.

Iznenađuje šutnja političkih predstavnika

„Imajući u vidu ova velikodušna izdvajanja očekujemo da će se u narednom periodu riješiti dugogodišnje pitanje Liska harema i drugih vakufskih lokaliteta na području Muftijstva. Bošnjaci Hercegovine ne mogu, ne smiju i neće biti kolateralna šteta političkih dogovora na nivou Federacije. Podanička uloga na koju se pristaje ne odgovara dostojanstvu našeg naroda u ovom dijelu zemlje koje je potvrdio i za koje se borio u najtežim okolnostima prije tridesetak godina“, ističe muftija.

Većinu članova Islamske zajednice, dodao je, iznenađuje i šutnja političkih predstavnika i društveno odgovornih faktora na najave hrvatskih političara da će na jugu zemlje biti problema ukoliko se ne ostvare zahtjevi za izmjenu Izbornog zakona.

„Očekujemo da se svim građanima ovog dijela Bosne i Hercegovine predoči i pojasni o kakvim je to najavljenim problemima riječ i šta se to najavljuje. Odgovorni predstavnici ne mogu stajati po strani i ne slušati potrebe, zapitanosti i stanje naroda kojeg predstavljaju“, poručio je muftija Dedović.

Pozorište na vakufskoj zemlji

Podsjećamo, Islamska zajednica u Mostaru već duži niz godina vodi pravnu borbu za dobivanje potrebnih dozvola kako bi na lokalitetu svog vakufa izgradila Islamski centar. Planirano hrvatsko pozorište se gradi na vakufskoj zemlji i u centralnoj zoni grada, koji još uvijek nema usvojen regulacioni plan. “Prvi službeni zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju Islamskog centra, Odjelu za urbanizam Grada Mostara Medžlis Islamske zajednice Mostar, uputio je 2002. u kojem se opisane potrebe muslimana Hercegovine za centralnom džamijom i pratećim objektima koji bi se koristili u odgojno-obrazovne, kulturne i naučne svrhe, a koji bi se gradio na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema na kojem je Austro-Ugarska izgradila željezničku stanicu, a 1994. godine osnovano Hrvatskog narodno kazalište”, kazao je Salem-ef. Dedović, mostarski muftija.

Zajednica

bs-ba

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281689733568339

Islamska Zajednica