preporod

Pitanja odgovori

Na pitanja odgovara: Enes Ljevaković, fetva-i emin Ulaganje sredstava za hadž

Pitanje: U slobodno vrijeme radim na izgradnji vikendica, kupovini zemljišta itd. Potrebno mi je cca 20.000,00 da završim jednu vikendicu za prodaju. Da li je dozvoljeno uzeti kredit u BBI banci? Sredstva koja imam na računu planirao sam za hadž, a ne da trošim u izgradnju vikendice. Mogao bih naravno da ne ulažem u vikendicu, ali mi to donosi dodatnu zaradu. Svakako da bi se prodajom vikendice moglo vratiti tih 20.000,00 KM banci. Hvala.

Odgovor: Nema šerijatske smetnje da u slučaju potrebe sredstva koja ste namijenili za hadž koristite za drugu svrhu, jer se obaveznost obavljanja hadža veže za osobu, a ne za određena sredstva. Korištenje te ušteđevine je bolje od dizanja kredita. Ukoliko se pak odlučite za dizanje kredita u BBI, s obzirom na to da u okviru spomenute banke djeluje Šerijatski odbor u čijoj je nadležnosti usklađivanje poslovanja banke sa šerijatskim propisima, nema zapreke da se oslonite na mišljenje Šerijatskog odbora koji je na sebe preuzeo odgovornost da uskladi poslovanje banke sa šerijatskim propisima. Svakako trebate nastojati da hadž obavite čim prije, bez prevelikog odlaganja, jer čovjek nikada ne može biti siguran kada će smrt nastupiti i da li će u budućnosti biti zdrav i sposoban za obavljanje hadžskih propisa.

Briga o jetimima

Pitanje: Živimo u državi u kojoj djeca poginulih boraca i demobilisanih boraca imaju odgovarajuće privilegije u odnosu na obične ljude. Moje pitanje glasi: Da li je haram muslimanu ili muslimanki da se zaposli, čineći diskriminaciju nad drugim samo zato što ostvaruje određeno pravo zbog propisanog pravila pri zapošljavanju (Pravilnik o zapošljavanju) u određene državne institucije gdje se navedenim kandidatima iz pomenutih kategorija dodjeljuje odgovarajući procenat do 50% (u zavisnosti od kategorije) na ukpan broj bodova koji ostvaruje kandidat? Npr. ako kandidat ima ostvarenih 10 bodova na osnovu Pravilnika o prijemu zaposlenika, njemu se dodijeli do još 50% tj. 5 bodova, što ukupno iznosi 15 bodova u ovom primjeru.

Odgovor: Nema smetnje da djeca šehida - poginulih boraca i djeca demobilisanih boraca pri zapošljavanju iskoriste pravo koje im dodjeljuje nadležna vlast. Spomenuto pravo je uspostavila nadležna vlast u okviru svojih nadležnosti i dodijelila ga je njihovim roditeljima kao vid kompenzacije i zahvale za žrtvu koju su podnijeli za odbranu naroda i države. Da nije bilo njihove borbe i žrtve ni država ne bi opstala, pa ni mi ne bismo mogli danas raditi i uživati u slobodi. Uobičajena praksa u svijetu je da država osobama koje su se za nju borili dodijeli određene benefite i prava.

Dodjela tog prava djeci šehida - poginulih boraca može se tretirati i kao vid brige o jetimima. Da li je dodjela baš tog prava, ili se borba i žrtva šehida - poginulih i demobilisanih boraca mogla vrednovati i nagraditi na neki drugi način, te da li je procenat koji se dodjeljuje njihovoj djeci Pravilnikom o zapošljavanju najbolje rješenje to može biti

predmet analiza i razgovara pa i novih zakonskih rješenja. Ovo pitanje spada u domen sijase šer’ijje, tj. društvenih odnosa u kojima nadležna vlast ima ovlasti da donosi zakonska rješenja i može ih mijenjati shodno situaciji i stanju u društvu.

Skraćivanje namaza i džemat

Pitanje: Imam dva pitanja vezano za situaciju u kojoj grupa ljudi namjerava da klanja u džematu pri čemu dio njih skraćuje, a drugi dio ne skraćuje namaz. Ukoliko namaz predvodi osoba koja ne skraćuje namaz, da li će dio džemata koji skraćuje namaz predati selam na prvom sjedenju ili klanjati do kraja za imamom? Da li pri izboru predvodnika namaza ikakvu ulogu igra to da li je osoba od onih koji skraćuju ili ne skraćuju namaz?

Odgovor:

1. Ukoliko musafir/putnik (osoba koja treba kratiti četverorekatni farz namaza) klanja za mukimom/rezidentom (osobom koja ne skraćuje četverorekatni farz namaza), on će upotpuniti svoj farz tj. klanjat će kao imam koji ga predvodi, jer se on pristupanjem u džemat obavezao dosljedno slijediti imama. Obaveznost slijeđenja imama počinje od početnog tekbira i traje sve do imamove predaje selama. Allahov Poslanik je rekao: „Imam je određen da predvodi, pa kada izgovori tekbir i vi izgovorite tekbir, kada učini ruku’ i vi učinite ruku’, kada se vrati sa ruku’a i vi se vratite sa ruku’a...“(Buharija i Muslim) U drugom predanju se kaže „Imam je određen da predvodi, pa se nemojte razlikovati od njega.“(El-Bejheki) Hadisi jasno ukazuju da imam predvodi džemat, a da se muktedije ne smiju razlikovati od njega u namaskim radnjama i da ga trebaju slijediti.

2. Preče je da džemat predvodi mukim (osoba koja ne skraćuje namaz), ako među prisutnima nije njihov predvodnik ili njegov zamjenik. Ako su među prisutnima njih dvojica ili jedan od njih onda je preče da oni predvode džemat, bez obzira da li su oni musafiri ili mukimi. U osnovi, prednost da predvodi džemat ima predvodnik muslimana, zatim njegov zamjenik, zatim dekretirani imam jer je on opunomoćenik predvodnika muslimana, zatim najbolji poznavalac islamskih propisa, zatim onaj koji najbolje uči Kur’an, zatim najbogobojazniji, zatim najstariji od prisutnih.

Koliko ajeta je obavezno proučiti na svakom rekatu?

Pitanje: Zanima me da li u namazu možemo proučiti samo pola ajeta ili mora biti cijeli ajet? Recimo 127. ajet iz sure Bekara: „Rabbena tekabbel minna inneke entes-Semi’u-l‘Alim” – ”Gospodaru naš, primi od nas, jer Ti, uistinu, sve čuješ i sve znaš!”

Odgovor: Obavezno je proučiti na svakom rekatu, na kojem se pored Fatihe uči i Kur’an, najmanje tri kratka ajeta, ili jedan dugi, koji je kao tri kratka, jer se obično ne smatra učačem onaj ko prouči manje od toga. Allah je izazvao nevjernike Kur’anom, s najkraćom surom u njemu, koja ima tri kratka ajeta, što upućuje na to da se Kur’an razlikuje od drugog govora ovom količinom. (Više v.: A. Tuhmaz, Hanefijski fikh 1/256.) Prema tome, nije dovoljno proučiti dio ajeta, makar on, u prijevodu na naš jezik, imao upotpunjeno značenje.

Duhovnost

bs-ba

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281749863110483

Islamska Zajednica