preporod

Uslov da sačuvamo emanet vjere jeste da sačuvamo BiH

Kulturno-vjerska manifestacija „Musalla 2022“završena je 29. jula centralnim programom na lokalitetu istoimenog kulturno-historijskog spomenika u mjestu Donji Kamengrad, nadomak Sanskog Mosta.

ZLATAN čEKIć

Veliki broj vjernika klanjao je 29. jula džuma-namaz na Musalli sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu, čime je okončana ovogodišnja vjersko kulturna manifestacija „Musalla 2022“koja je trajala u proteklih pet dana i obiliovala nizom prigodnih sadržaja. Klanjanje zajedničke džume predvodio je izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice BiH. Bajrak Sultana Mehmeda el-Fatiha, prošle godine povjeren je na čuvanje ambasadoru Republike Turske u BiH, Sadik Babur Girgin, koji je istakao kako mu je posebna čast što prisustvuje ovoj manifestaciji. Tradicija je da se ovaj najljepši i najvažniji bajrak svake godine povjeri na čuvanje nekome od gostiju, a počast „čuvara sultanovog bajraka“ove godine, odlukom Organizacionog odbora, pripala je Ismaile ef. Smajloviću.

Ovogodišnja manifestacija se odvijala u periodu od 25. do 29. jula i obogaćena je nizom prigodnih sadržaja religijskog, naučnog i kulturnog karaktera. Manifestaciju je svečano proglasio otvorenom Mirza-ef. Žerić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most i ujedno predsjednik Organizacionog odbora. Muftija bihaćki, hafiz Mehmed ef. Kudić, naglasio je značaj Musalle za muslimane Krajine istakavši kako će i u narednim godinama biti nastavljena tradicija njegovanja uspomene na dolazak islama na naše prostore.

Izbjegavati svađu je put ka uspjehu

Uslov da emanet vjere prenesemo sljedećim generacijama jeste da gradimo i sačavamo našu državu Bosnu i Hercegovinu naglasio je na centralnoj svečanosti Musalla 2022. muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je kazao da neprijatelji ove države nikada neće odustati i čakaju da iskoriste svaku našu slabost.

„Odgajati svoju porodicu u džamijskom ozračju, slijediti put našeg Poslanika Muhammeda, a.s., i izbjegavati međumuslimansko sukobljavanje i svađu je put ka uspjehu“, poručio je, između ostalog, muftija Kudić.

Načelnik općine Sanski Most, Faris Hasanbegović je istakao kako je manifestacija u proteklim godinama postala prepoznatljiva i da danas čini jedan od identifikacijskih brendova grada na Sani. U sklopu ovogodišnjeg programa 26. jula je u haremu Hamzibegove džamije s početkom u 21:00 sat, poslije akšam-namaza, održana večer s hafizom Ammarom Bašićem pod nazivom „Miljenikom inspirisani“.

U utorak je u mjestu Hrustovo, na lokalitetu tamošnjeg sportsko-rekreacionog centra, organizovan vjersko-kulturni program pod nazivom „U vjeri čvršći“. Gost predavač bio je prof. Mersad-ef. Kreštić, zamjenik glavnog zagrebačkog imama.

U srijedu, 27. jula, na lokaciji Prijedorske ulice je za posjetioce priređen koncert duhovne muzike u izvedbi Eldina Huseinbegovića i Šejme Mehić.

Večer Kur’ana

U četvrtak, u haremu džamije Sultana Mehmeda Fatiha upriličena je tradicionalna Večer Kur’ana s hafizima iz Turske, Irana i BiH, a gost vaiz ove večeri bio je dr. Elvir Duranović. Centralni sadržaj i ove godine je klanjanje džuma-namaza na lokalitetu Musalle u Donjem Kamengradu, 29. jula, uz prateće sadržaje. Posebna atrakcija ove godine bio je defile gradom turskog vojnog orkestra Mehter i bajraktara. Prema predanju, na ovom istom mjestu je 1463. godine džumu klanjao sultan Mehmed Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu, te je na tom mjestu dao da se izgradi musalla.

Musalle su preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina. Musalla u Donjem Kamengradu je danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva.

Manifestacije

bs-ba

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281848647358291

Islamska Zajednica