preporod

Hiljada za mekteb, hiljada za obilazak džematlija

NAĐIB NJEMČEVIĆ, MUTEVELIJA DŽEMATA FAZLI-PAŠINE DŽAMIJE U MAGLAJU H. HASIć

Nađib je dvadeset i četiri godine obavljao funkciju mutevelije u džematu Fazli-pašine džamije u Maglaju, što uključuje i vrijeme nakon spajanja s novogradskim džematom.

Rođen je 1956. u Sarajevu. Okolnosti posla su ga zadržale od ‘76. godine u Maglaju. Navikao je na društveni angažman i prije i poslije agresije, i mimo džamije. S materine strane je iz sarajevske alimske loze, a s babine su i sami godinama bili mutevelije u sarajevskim džematima.

Njegov angažman traje i duže, od ‘96. godine, a od ‘98. je službeno angažovan. U pristupu radu u Zajednici, napominje, pomogao mu je pristup u poslu koji je radio, a bio je jedan od najboljih montažera telefonskih centrala u dobojskoj regiji. Namjeravao je upravo svojom profesionalnošću da doprinese.

Prvi izazov je bio obnoviti džamiju. Da je Maglaju trebao džamijski prostor u to vrijeme govori i to da se ranije teravija klanjala u prostorijama škole.

„Nikada ni pomislio nisam na bilo kakvu ovozemaljsku korist kroz angažman u Zajednici. Da sam htio, obogatio bih se u svome poslu. Htio sam da doprinesem džematu. Nikada nisam ništa uradio što bi osramotilo Zajednicu. Zalagao sam i svoj ugled“, kaže Nađib.

Uz vakife posebno ga je fascinirao odnos penzionera. „Penzioneri su, dajući u više navrata sredstva, izdvojili iznos svoje penzije. To je i meni bio motiv“, dodaje Nađib.

I kada je došlo do spajanja dva džemata, zalagao se da Fazli-pašina ostane što je i bila. Međutim, okolnosti su se promijenile. Od nekadašnjih pet, sada se klanjaju dva vakta, jer nema džemata, ističe on.

U toku dugogodišnjeg hizmeta Zajednici i po iskustvu drži da je mekteb osovina odgoja.

„Bio sam mekteblija. Svako dijete koje prođe kroz mekteb kad-tad se vrati sebi. Dijete koje nije išlo u mekteb, ima slabiju viziju sebe kao muslimana. Nama je mekteb neophodan“, stava je Nađib. Pri tome dodaje koliko je važno insistirati na moralu.

Trudio se da brine o svima. „Kroz rad u svom džematu sam pokušao istaknuti da, kada se osigura hiljada za mekteb, treba i hiljada za obilazak džematlija“, kaže on.˝Obradovan je priznanjem. „Allah vidi moj trud, ali ne mogu kriti da mi imponuje da su ljudi prepoznali moj rad i upriličili mi svečanost na kojoj mi je baš muftija uručio priznanje“, kaže Nađib.

„Nikada ni pomislio nisam na bilo kakvu ovozemaljsku korist kroz angažman u Zajednici. Da sam htio, obogatio bih se u svome poslu.“

Medžlisi

bs-ba

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281938841671507

Islamska Zajednica