preporod

Svečano otvorena džamija u mjestu Jusići U Jusićima pokazana hrabrost, odvažnost i odlučnost našeg naroda

Medžlis Zenica

AMINA ĐULOVIĆ

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinef. Kavazović je 16. jula 2022. godine proglasio vakufom Islamske zajednice džamiju u zvorničkom naselju Jusići.

Svečanosti su prisustvovali i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović i Mustafa-ef. Muharemović, imami, brojni gosti i džematlije.

Reisul-ulema Kavazović je u svome obraćanju istakao da naselje Jusići kazuje o hrabrosti, odvažnosti i odlučnosti našeg naroda da posvjedoči da je zemlja ispod naših nogu bosanska zemlja s koje su se i naši preci obraćali dragom Bogu.

“Ovaj skup je svjedočanstvo onoga što su naši preci oduvijek svojom odlučnošću i ustrajnošću čuvali. Čuvali su svoj toprak i onda kada su iz njega morali odlaziti, noseći ga u srcu i svijesti. Želio sam danas još jednom doći, a bio sam s vama kada ste se vraćali”, kazao je reisul-ulema. Naglasio je da se ponovo nalazimo pred izazovima, kao i 1996. godine, kada su se mještani Jusića odlučili vratiti na svoja ognjišta i time dati doprinos u borbi za dobro naroda i domovine.

“Ovo mjesto je pokazalo da nema prepreke koju Bošnjaci nisu spremni savladati da bi očuvali svoj toprak i da bi, kao i ovdje u Jusićima, uvijek znali ko smo i šta smo i zbog čega jesmo tu gdje jesmo. Znamo i to da su iza nas duboke rane, nažalost, i od naših komšija. Bez obzira na sve, ovaj dan potvrđuje našu odlučnost da ćemo nastaviti istim putem kojim su išli naši djedovi i pradjedovi stotinama godina. Evropa u kojoj živimo i vrijednosti koje živimo, jeste tlo na kojem smo stoljećima zajedno s drugima gradili zemlju i slogu. Vjerovatno u Evropi nema manjeg naroda čiji je obraz čist kao što je čist obraz Bošnjaka”, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Džamije su naši duhovni domovi

Muftija Fazlović je poručio da je privilegija graditi Božije kuće jer su džamije naši duhovni domovi, simboli i putokazi. Malo je ko u umetu Muhammeda, s.a.v.s., svjestan vrijednosti i veličine džamije kao što su to muslimani i muslimanke u Bosni i Hercegovini, kazao je muftija Fazlović te je naglasio da u Jusićima žive čestiti ljudi koji se bore za svoje vrijednosti, vjeru i domovinu.

“Vaša predanost i hrabrost je kao svjetlo ovoga vremena. Zato nam je drago da je danas ovdje veliki broj onih koji su došli da vas podrže. Posebno nam je dragocjeno da je ovdje s nama naš uvaženi reisul-ulema Husein-ef. Kavazović. On je danima bio s vama u teškim poglavljima naše povijesti. Borio se zajedno s vama, bodrio vas i bio u vašim redovima”, kazao je muftija Fazlović.

Na svečanosti su se obratili i potpredsjednik Salkić, glavni imam Salkanović, imam ovog džemata Haris-ef. Pašić i predsjednik Građevinskog odbora Murat Latifović. Pročitana su imena 84 vakifa. U ime najvećeg vakifa Izeta Muratovića, koji je uvakufio sredstva za munaru u iznosu 42.500 KM, džamiju je otvorio njegov brat Murat Muratović.

Jusićani se među prvima organizirano vratili kućama

Mještani Jusića su se nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu među prvima organizirano vratili svojim kućama. U septembru 1996. godine, pokazana je velika želja i hrabrost ovoga naroda da se vrati na svoj kućni prag, na svoja zgarišta iako je sve bilo opljačkano, popaljeno, uništeno, zaraslo, neprepoznatljivo. U jednom danu srpski zločinci su ubili 50 nevinih osoba ovoga mjesta, a mještani Jusića ističu da ne zaboravljaju svoje šehide te da među njima ima i Zlatnih ljiljana, komandanata, hrabrih i neustrašivih boraca, čestitih majki i vrijednih porodica.

„Tokom agresije pojedinci su ulazili u okupirano selo i zijaretili ga, čeznuli za njim, a kada je agresija stala među prvima su se masovno i organizirano počeli vraćati. Oni koji su zbog progona, ali i posla rasuti po cijelom svijetu rado

se odazivaju svim akcijama koje se pokrenu u Jusićima”, kaže imam Pašić. Među prvim obnovljenim objektima je bio mesdžid. „Prva teravija obavljena je u zimu 1997. godine i od tada je obavljana svake godine. Kontinuirano je izvođena i mektepska nastava. Raniji polaznici mekteba, sada već odrasli i porodični ljudi, vezani su za svoj mekteb. Prvi mesdžid u Jusićima sagrađen je prije skoro stotinu godina. Uništavan i paljen uvijek je iznova podizan na istim temeljima. S vremenom se broj stanovnika ovoga mjesta povećao pa je potreba za većim objektom već duže vrijeme bila opravdana. Hadži Muratu Latifoviću, predsjedniku i svim članovima Građevinskog odbora iskazujem veliko poštovanje i zahvalnost jer su tokom gradnje džamije na svojim plećima nosili veliki teret. Zahvaljujem i svim vakifima i ostalim dobrotvorima”, kaže imam Pašić.

Najveći izazov, kako kaže hadžija Murat Latifović, bila je činjenica da nisu imali adekvatno zemljište za izgradnju džamije.

“Kada je za to saznao naš komšija Osmo Mustafić odmah je uvakufio plac stare kuće za gradnju džamije. Nakon što je parcela prešla u vlasništvo Islamske zajednice, dobili smo sve potrebne dozvole i saglasnosti te su radovi počeli krajem marta 2020. godine. Džamija je pokrivena i izgrađena je munara do 27. septembra iste godine. Hvala dragom Allahu sredstva za gradnju su stizala tako brzo da je uvijek na raspolaganju bilo dovoljno novca. Izgradnja džamije i uređenje su koštali 350.000 KM”, kaže hadžija Latifović te ističe da su 84 osobe postale vakifi ove džamije, a ukupan broj onih koji su dali svoj prilog za izgradnju je preko hiljadu osoba.

Član Građevinskog odbora Esmiref. Hasanović kaže da ga za Jusiće vežu najjače emocije.

„Živio sam ovdje nepunih šest godina, od rođenja do agresije, sa svojim rahmetli babom Munibom, majkom i pet godina mlađim bratom. Ovdje su ubijeni moji najdraži; otac s tek napunjenih dvadeset i devet godina, dvojica amidža, djed i na desetine članova bliže rodbine, prijatelja i komšija. Moja kuća je zapaljena i devastirana. Pored bolnih i teških kušnji, za Jusiće me vežu i neki od najljepših životnih trenutaka. Odavde sam 2001. godine krenuo u Behram-begovu medresu kao njen prvi učenik iz ovog sela, upisao se na fakultet, oženio. Ovdje sam kao imam predvodio svoj prvi teravih-namaz, džumu i bajram-namaze. Mnoge od ovih hrabrih žena su ostale bez svojih sinova i muževa, neke od njih više nemaju nikoga ko će ih nazvati majkom. To je naš usud. Teško je o ovome i govoriti, a kamoli sve to proživljavati. Ali vjera u Uzvišenog Stvoritelja svaki bol ublaži i čini podnošljivijim“, kaže Hasanović.

Uz džamiju u Jusićima izgrađen je manji stan za imama, abdesthane, toaleti i ostava. Stari mesdžid je renoviran i koristit će se kao mektepska učionica. U ovoj učionici sada o svojoj vjeri uče nove generacije koje će jednako voljeti i čuvati svoj toprak i svoje Jusiće kao i njihovi preci.

Uprostorijama Bijele džamije, džemata Novo Radakovo u Zenici, 18. jula je zvanično otvoren Ljetni mekteb – Zenica 2022. Organizatori su Medžlis Islamske zajednice Zenica u saradnji s Yunus Emre Institutom, Komekom i turskim gradom Konya. Edukativno-rekreativni, sportski i vjerski program pohađat će 60 polaznika mekteba, učenika 8. i 9. razreda iz zeničkih džemata. Ljetni mekteb – Zenica 2022. će biti realizovan u naredne tri sedmice, u 12 radnih dana, dok će u danima vikenda biti organizovani izleti i rekreativni sadržaji. Polaznici će kroz program osvježiti već stečeno znanje iz kiraeta – učenja Kur’ana, tedžvida, fikha, poznavanje Poslanikove porodice, konverzacije turskog jezika, kaligrafije kao i određenih sportskih disciplina poput plivanja, nogometa i odbojke.

“Jedan od ciljeva ovog projekta jeste i da se polaznici mekteba međusobno druže i upoznaju, ali i da obogate svoje znanje i svoje vidike novim spoznajama koje će steći kroz radionice i izlete.

Posebno nam je drago da možemo graditi međusobne mostove ljubavi i prijateljstva jer ovaj projekat realizujemo s Yunus Emre Institutom, Komekom i gradom Konya” – istakli su koordinatori projekta koji su zahvalili saradnicima na projektu, polaznicima i njihovim roditeljima što su iskazali interes za ovaj projekat.

Medžlisi

bs-ba

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281973201409875

Islamska Zajednica