preporod

Njegovanje zdravih navika na krilima tradicije

Kamp mladih „Japra 2022“

H. HASIĆ

Oko pedesetero djece uzrasta od 5 do 13 godina iz Bosne i Hercegovine i dijaspore učestvovalo je na Ljetnom kampu mladih „Japra 2022“, održanom 15. i 16. jula u organizaciji Mreže mladih Medžlisa Bosanski Novi.

Riječ je o jedinstvenom projektu održanom u organizaciji Mreže mladih. Kamp je održan na stadionu Troska u Blagaj-Japri.

Na otvaranju Kampa prisutnima se obratio Emir-ef. Nuhić, imam džemata Blagaj-Japra. Učesnici su podijeljeni u pet ekipa, vođenih pod mentorstvom aktivista Mreže mladih MIZ Bosanski Novi. Ajdin Rizvanović, Tarik Burzić, Ruvejda Šupuković, Elmedin Isaković i Ermin Šumić vodili su najmlađe kroz različite fizičke vježbe i takmičarske igre - nošenje jaja u kašikama, skakanje u vrećama, trku s markerima, provlačenje kroz noge od starta do cilja i iks-oks. Komisiju su činili Uzeir-ef. Mlivo, koordinator Mreže mladih MIZ B. Novi i imam džemata Gornji Agići, Azra Adžemović-Mlivo, Ishak Kenjar, Azra Arapović Kenjar i Emir-ef. Nuhić, dok je sutkinja bila Džana Safić, a trenerica Sumeja Šupuković.

Angažman mladih i detaljna priprema

Koordinator Mreže mladih ovog medžlisa Uzeir-ef. Mlivo kazao je za Preporod da je organizacija Kampa zahtijevala detaljnu pripremu, a ističe značaj Kampa s obzirom da se ovakva vrsta aktivnosti po prvi put održala na području ovog medžlisa.

„Kada ovakvo nešto organizujete po prvi put niste sigurni u odziv na koji ćete naići, popularnost da li će vas pratiti i niz drugih okolnosti, koje su, ipak na kraju ovaj kamp učinile uspješnim. Već smo ako Bog da ovaj projekat uvrstili i za sljedeću godinu i nadam se, uz Božiju pomoć, da će ovo postati tradicija, odnosno mogu slobodno reći i znak prepoznavanja naše Mreže mladih“, kazao nam je koordinator Mlivo.

Organizacija je tekla bez problema, ponajviše zahvaljujući angažmanu članova Mreže, ističe on. Upoznao nas je i s pojedinostima organizacije.

„Pripreme su trajale skoro dvije sedmice, od same pripreme logoa kampa, štampanja i pravljenja potrebnog promotivnog materijala, koji je možda i ponajbolji marketing svega onoga što kamp nudi. Bile su omogućene prijave online ili telefonskim putem. Također, organizacija je zahtijevala pogodno mjesto - stadion za što bolje iskustvo samih učesnika, ishranu, lanč-pakete za prvi dan kampa, a za drugi, završni dan, osigurana je bogatija sofra da bi se počastili i roditelji učesnika. Angažovali smo i profesionalnog fotografa, zbog samih fotografija koje će u budućnosti pričati o nama i o tome kako je sve izgledalo, te nam uz to davati daljnju motivaciju za organizovanje sljedećeg kampa“, kazao nam je. Vodilja Jasan cilj je pola uspjeha, temeljita priprema, mladost i polet omladine, usredotočenost na Božije principe – sve je to bilo pokretačka snaga za njega i Mrežu mladih u organizaciji Kampa, naglasio nam je koordinator Mlivo.

Brojne su koristi Kampa za djecu i mlade

Ruvejda Šupuković, aktivistica Mreže mladih i mentorica na Kampu, ističe da je ovaj projekat pokazatelj zašto je bila važna uspostava Mreže mladih u okviru Zajednice.

„Veoma je važno da se unutar same Mreže imenuju koordinatori koji imaju želje, motivacije, energije i znanja da Mreža mladih postigne cilj zbog kojeg je i pokrenuta. Želim naglasiti da je takvo nešto na području našeg medžlisa uspostavljeno. Naš koordinator Uzeir-ef. Mlivo se dokazao kao vrlo kvalitetan i sposoban organizator“, kazala nam je Ruvejda.

Naglasila je važnost vremena u kojem je Kamp organizovan istakavši da je to period raspusta za djecu, ali i period dolaska djece iz dijaspore te koje prednosti organizacija Kampa ima.

„Iz tog razloga je ovaj projekat Mreže mladih ispunio jedan od ciljeva, a to je da se djeca i omladina iz domovine i dijaspore međusobno druže i upoznaju; da se kroz zdrave vidove takmičenja zbližavaju i povežu. Također, želim naglasiti da je ovo druženje djeci, kojoj bosanski jezik nije svakodnevnica, motivacija da dodatno nauče nove riječi i izraze“, pojašnjava ona. Podsjećajući nas na svoju ulogu mentorice u toku Kampa te da je kao jedini ženski mentor osvojila prvo mjesto sa svojom ekipom, ističe da su ovakva druženja prilika da se omladina nauči organizacijskim vještinama. Osim toga, smatra da su dva dana učešća na Kampu i način da se svi odvoje od određenih nezdravih svakodenevnih navika.

„U današnje vrijeme djeca i omladina ponekad previše vremena provode ispred TV-a, na telefonu i bez fizičkih aktivnosti. Tako da smo u toku ova dva dana takmičenja pokazali svima nama da postoje i druge aktivnosti koje mogu biti veoma zabavne, korisne i zdrave“, dodaje ona. Takmičarske igre zahtijevale su timsku igru, naglašava ona, i samo takva pobjeda je bila moguća. Uz sve kazano, dodaje, akcenat je bio i na tradicionalnim i religijskim vrijednostima.

„Posebno se vodilo računa o tome da se u međusobnoj komunikaciji sve uskladi s lijepim ponašanjem i ahlakom kako nas uči naša vjera. Na taj način smo svim takmičarima pokušali dodatno razvijati svijest o tome koliko nam je bitna naša Islamska zajednica i naša država. Na kraju smo sumirali rezultate, napravili analizu i pokušali ukazati na propuste koji su se dešavali, jer želimo da naredni i svaki novi susret bude još bolji“, kazala je Ruvejda za Preporod.

Galerija fotografija s dvodnevnog Kampa dostupna je na Facebook stranici Mreže mladih Medžlisa Bosanski Novi.

Obrazovanje

bs-ba

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282054805788499

Islamska Zajednica