preporod

Vještačka inteligencija u islamskim finansijama

PIŠE: MR. KENAN žIGOVIć

Dostignuća u oblasti vještačke inteligencije (AI – artificial intelligence en.) su vrijedna divljenja kada se posmatraju samo iz perspektive nauke i tehnologije, kao alat za postizanje složenih ciljeva. AI sistemi imaju fascinantne rezultate i ogroman potencijal da proizvedu koristi za ljude koji žive u naprednim tehnološkim društvima, međutim, moramo skrenuti pažnju na činjenicu da AI istraživački programi (ne)namjerno pokušavaju da afirmišu tvrdnju da je um samo mašina, namećući nova uvjerenja o ljudskoj prirodi.

Slaba vještačka inteligencija se odnosi na sisteme koji su programirani da riješe širok spektar problema, ali rade u okviru unaprijed određenog ili definisanog opsega funkcija. S druge strane jaka AI se odnosi na mašine koje pokazuju ljudsku inteligenciju. Još uvijek nemamo jaku AI u svijetu, a i iz perspektive islamske tradicije, svijest i ljudska mentalna svojstva ne mogu se svesti samo na fizička niti se mogu kvantitativno izraziti određenom kalkulacijom. U ovom pogledu postoji kategorički jaz kojeg je nemoguće premostiti. Prema tome, kada razmatramo AI sisteme, moramo ih staviti u jednu vrstu etičkog okvira, koji može smanjiti potencijalno negativne efekte zloupotrebe te tehnologije.

Nauka i tehnologija

AI se danas koristi i razvija u svim oblastima nauke i tehnologije, bilo da se radi o berzi ili medicinskoj dijagnostici. Tokom posljednje decenije ljudi su pohranili ogromnu količinu podataka na razne servere širom svijeta, a tolika količina podataka je zlatni rudnik informacija koji može pomoći u rješavanju raznih problema – na primjer medicinske i genetske baze podataka koriste se za poboljšanje lijekova za razne bolesti; bankarske transakcije za poboljšanje njihove sigurnosti i tako dalje.

U finansijama AI ima potencijal da transformiše poslovne modele tržišta za trgovinu i kredite, tako što generiše efikasnost, smanjuje frikciju i poboljšava ponudu proizvoda. Posebno je od pomoći u korporativnim finansijama jer može bolje predvidjeti i procijeniti kreditne rizike. Ovakva vrsta tehnologije kao što je mašinsko učenje (machine learning) može pomoći u realizaciji kredita i smanjenju finansijskog rizika. Osim toga, AI sistemi pomažu bankama u borbi protiv pranja novca (AML) pomoću rješenja za otkrivanje pranja novca.

U islamskim finansijama razvoj AI je između ostalog doveo do upotrebe pametnih ugovora (smart contracts), Robo Advisor Islamic Banking, Robo Islamic Advisors, Robo Financial Advisor, Smart Muftis. Robo Islamic

Advisor je prva automatizirana islamska investicijska platforma na svijetu koja ima za cilj da omogući pristup upravljanju halal-portfoliom, smatra se prvom svjetskom automatiziranom etičkom investicijskom platformom. U kontekstu islamskih finansija, Šerijatski odbor je neophodan da bi islamska banka poslovala u skladu sa Šerijatom. Za nesmetan rad potrebni su stalni savjetnici i prijedlozi Šerijatskog odbora. Robo savjetnici mogu pomoći u ovom svakodnevnom procesu istraživanjem/analizom izvora pravnih propisa, a preporuke mogu davati ili iznijeti Smart Muftis na osnovu već donesenih fetvi kako bi olakšali poslovanje islamskih banaka i finansijskih institucija, dajući adekvatna rješenja u kratkom vremenskom periodu.

Finansijska pismenost u oblasti islamskih finansija je od ogromne važnosti, neophodna je za podizanje svijesti javnosti o islamskom bankarstvu. Shodno tome, programe podizanja finansijske pismenosti, korporativne obuke i uvodnih programa mogu zamijeniti Robo Mentori. Omogućavanje otvorenog pristupa za cjelokupnu javnost također bi omogućilo veću svijest o islamskoj finansijskoj industriji. Pored toga, pametni ugovori mogu podržati islamske finansijske proizvode, pojednostaviti poslovanje islamskih finansijskih institucija i automatizirati cijeli ugovorni proces. Naravno, odredbe i zakonski uslovi moraju biti ispunjeni na način koji može osigurati usklađenost sa Šerijatom.

Inovativni pristup

Svjesni smo činjenice da postoji hitna potreba za svježim idejama i inovativnim pristupima za rješavanje savremenih problema. To vrijedi za sve islamske discipline općenito, a posebno za islamske finansije. Nastavak kopiranja konvencionalnih načina finansiranja i njihovo ugrađivanje u islamsku finansijsku arhitekturu dovešće islamske finansije u ćorsokak. Islam je sam po sebi neizbježno jedina holistička paradigma koja se može uhvatiti u koštac sa budućim izazovima. Međutim, na muslimanskim učenjacima je kako će predstaviti ovu paradigmu i hoće li je uspjeti uvesti u centar svjetske scene. Sposobnost društava da već stvaraju adekvatne odgovore na nagle promjene koje donose nove tehnologije u budućnosti svakako će napraviti značajnu razliku između njih.

Autor teksta Kenan Žigović zaposlen je BBI banci, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je i magistrirao iz oblasti menadžmenta. Bavi se istraživanjem islamskih finansija i primjenom novih tehnologija u islamskom bankarstvu.

Islamsko Bankarstvo

bs-ba

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282162179970899

Islamska Zajednica