preporod

Muslimani Balkana obogaćuju rad FEMYSO-a

„Vjerujemo da će stigmatizacija muslimana, a posebno muslimanske omladine, dovesti do toga da Evropa izgubi neke od svojih najkvalitetnijih umova koji traže svoj uspjeh na drugim kontinentima, odnosno u državama u kojima se više vrednuju njihove vještine i uvažavaju vjerske slobode. Naš cilj jeste da se odmaknemo od pukog tolerisanja. Želimo da budemo prihvaćeni, ohrabreni i uvaženi jer jednostavno nemamo drugog izbora”, poručila je predsjednica Foruma evropskih muslimanskih omladinskih i studentskih organizacija (FEMYSO) Hande Taner u intervjuu za MEMO.

FEMYSO je osnovan 1996. godine sa sjedištem u Bruxellesu i predstavlja mrežu 33 muslimanske i studentske organizacije iz 20 evropskih država. Taner je imenovana za predsjednicu ovog foruma protekle godine. U ranijem sastavu Izvršnog odbora bila je zadužena za medije i vodila je kampanju FEMYSO-a za izbore za Evropski parlament 2019. godine.

“U posljednje dvije godine FEMYSO je nastavio sarađivati s ključnim evropskim i međunarodnim institucijama i medijima. Neumorno iznosimo glas evropske muslimanske omladine braneći prava muslimana u Evropi”, kaže Taner napominjući da su nedavno uspjeli realizirati tri inovativna programa podržana od Evropske omladinske fondacije Vijeća Evrope.

Od međunarodnih aktivnosti Taner izdvaja zagovaranje očuvanja klime Step Up & Take Action, preko studijske sesije o poduzetništvu Aktivni građani, do Inkubatora zagovaranja. Ovi programi su okupili više od 60 mladih ljudi iz više od 20 evropskih zemalja. „U oktobru 2021. godine okupili smo historijsku delegaciju od 150 mladih evropskih muslimana na Evropskom skupu mladih, koji se održao u Evropskom parlamentu u Strasbourgu”, kaže predsjednica FEMYSO-a.

U radu FEMYSO-a učestvuju i tri balkanske države, odnosno Bošnjaci i Albanci. “Balkanski muslimani su isprepleteni s FEMYSO-om od samog početka rada naše mreže. Oni su stalno zastupljeni u rukovodstvu naše organizacije pružajući perspektivu koja prevazilazi geografske granice. Oni nisu samo balkanski lideri, oni su evropski lideri koji utječu i podržavaju razvoj rada muslimanske omladine u našem članstvu od 33 organizacije u sjevernoj, zapadnoj, južnoj i istočnoj Evropi s jedinstvenim načinom razmišljanja i razumijevanjem koje obogaćuje naš rad”, naglašava Hande Taner.

“Muslimani su oduvijek predvodili važan doprinos unapređenju naših evropskih društava, a mi smo kao FEMYSO ponosni što smo dali doprinos tome direktno i preko naših bivših članova studenata koji nastavljaju biti lideri širom kontinenta na nacionalnom i međunarodnom nivou. Muslimani su na čelu raznih kompanija i institucija što smo tokom pandemije jasno vidjeli, jer su mnogi muslimani bili ključni radnici koji su održavali naša društva da funkcioniraju čak i u najtežim okolnostima bez traženja potvrđivanja ili pohvale. Ovo je islam na djelu i jasno je da muslimani čine Evropu raznolikijom, kohezivnijom i živahnijom. To je ljepota dužnosti koja nam je data u ovoj vjeri koju s ponosom zastupamo na nivou mladih”, ističe Hande Taner.

Saudijski princ Muhamed bin Salman predstavio je novi projekat u okviru programa “Vision 2030” i projekta pod nazivom NEOM. Riječ je o gradu nazvanom “The Line”, a kako je kazao prestolonasljednik, to je mjesto za one koji sanjaju o boljem sutra. “The Line” će imati višeslojnu unutrašnju strukturu. Sto posto će koristiti obnovljivu energiju. Izbjegavat će upotrebu fosilnih goriva i omogućit će zemlji da dekarbonizuje svoje industrije. Imat će vanjsku fasadu poput ogledala što ovaj grad čini prepoznatljivim već na prvi pogled“, kazao je princ Muhamed bin Selman, te potcrtao da je ideja da se gradske funkcije postave vertikalno“, tj. „koncept koji se zove urbanizam nulte gravitacije“. Grad će biti bez autoputeva i automobila, što će u potpunosti smanjiti emisiju CO2, čineći ga jednim od prvih takvih gradova. Umjesto toga, imat će ulice u kojima je priroda, kao i prirodni ekosistemi.

Površina ovog grada iznosit će 34 kvadratna kilometra što ga čini i jednim od najvećih gradova na svijetu u poređenju s postojećim velikim gradovima. Kompleks će moći da primi devet miliona ljudi.

Globus

bs-ba

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282441352845139

Islamska Zajednica