preporod

Blinken s porodicom ubijene palestinske novinarke Abu Akleh

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se protekle sedmice u Washingtonu s porodicom Shireen Abu Akleh, novinarke Al Jazeere koja je ubijena u maju ove godine dok je izvještavala o izraelsko-palestinskom sukobu.

„Danas sam se susreo s porodicom ubijene palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh, čije je neustrašivo novinarstvo zaslužilo poštovanje javnosti širom svijeta. Izrazio sam svoje najdublje saučešće i posvećenost traženju odgovornosti za njeno tragično ubistvo“, napisao je Blinken na Twitteru.

Abu Akleh, palestinsko-američka novinarka koja je radila za mrežu Al Jazeera sa sjedištem u Dohi, ubijena je 11. maja 2022. dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj akciji u blizini izbjegličkog kampa Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali. Iako su palestinski zvaničnici i Al Jazeera optužili Izrael za ubistvo reporterke, Tel Aviv je negirao bilo kakvu odgovornost.

Palestinski državni tužilac Akram Al-Khatib 27. maja je potvrdio da je novinarka ubijena oklopnim metkom koji joj je ispalio direktno u glavu izraelski snajperist.

Nekoliko vodećih medijskih agencija, uključujući Al Jazeeru, CNN, Associated Press, Washington Post i New York Times, provele su vlastite istrage koje su sve završile rezultatom da je Abu Akleh ubio izraelski metak.

U saopštenju State Departmenta 4. jula je navedeno da su metak koji je ubio novinarku vjerovatno ispalile izraelske snage, ali da nema naznaka da je to urađeno namjerno. Porodica je poslije objavljivanja saopćenja State Departmenta 4. jula rekla da je objašnjenje uvredljivo i ukazala na jake veze između SAD i Izraela.

Globus

bs-ba

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282467122648915

Islamska Zajednica