preporod

JAVNI POZIV

TAKVIM je jedna od najtiražnijih publikacija Islamske zajednice u BiH i najtiražniji godišnjak u našoj državi koji kontinuirano izlazi više od osamdeset godina. Pokrenut 1934. godine kao autentični odgovor bosanskohercegovačke uleme na tadašnje epohalne izazove, Takvim je odigrao nemjerljivu ulogu u obrazovanju muslimana i stabilizaciji legalnog vjerskog autoriteta u vremenima nepredvidivih politika, ugroženog identiteta i opće deficitarnosti islamskog štiva u društvenoj zajednici. Pošto je kalendarski segment bio i ostao njegov središnji dio, ovaj časopis će, prolazeći kroz različite društvene kontekste, zauzimati posebno mjesto u vjerničkim domovima Bošnjaka. Vremenom će prerasti u autentični medij Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji proklamira i zagovara vjerodostojna, samosvojna i odgovorna intelektualna promišljanja o značajnim pitanjima za muslimane, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u cijelom svijetu. Redakcija časopisa Takvim upućuje poziv autorima da za Takvim 2023. dostave svojeistraživačke, pregledne i stručne radove koji obuhvataju slijedeće tematske cjeline:

1. Vjera i život (budućnost vjere, kur’anske teme, poslanička predaja u savremenom kontekstu, kriza institucionalne religioznosti i aspekti religijske ravnodušnosti)

2. Etika (budućnost univerzalnih vrijednosti, socijalna pravda, radna etika, društvene pošasti, korupcija, porodične vrijednosti, rehabilitacija tradicionalnih vrlina i unaprjeđivanje općeg dobra)

3. Politika i društvo (budućnost Bosne i Hercegovine, savremeni društveno-politički prijepori, politički aspekti migracija, ekonomske nejednakosti, nezaposlenost i siromaštvo)

4. Islam u Evropi (budućnost muslimana u Evropi, odnos muslimanskih manjina i države, sistem muslimanskog predstavljanja, islamofobija, uspon isključivih ideologija, problemi integracije i asimilacije i položaj muslimanskih zajednica u situaciji kraja multikulturalizma)

5. Kultura i tradicija (islamska tradicija Bošnjaka, savremene transformacije u kulturi i kulturna baština)

POTENCIJALNIM SARADNICIMA

6. Studije Genocida nad Bošnjacima (čuvanje povijesnog sjećanja kao garant budućnosti, posljedice Genocida u BiH, njegova memorijalizacija u obrazovnom sistemu BiH i postgenocidna BiH)

7. Čovjek i zemlja (odgovorno ponašanje prema životnoj sredini, urbanizacija i razmjere zagađenosti, poljoprivredna djelatnost i povratak prirodi).

S obzirom na narav publikacije, radovi trebaju biti napisani u obimu od 15 do 20 hiljada karaktera.

Radove treba dostaviti najkasnije do 31. augusta 2022. godine na e-mail: takvim@elkalem.ba

Stranice Povijesti

bs-ba

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282724820686675

Islamska Zajednica