preporod

Obilježen jubilej 30 godina džemata Dobropolje-Mekiš

R. ORLOVIĆ

Centralnu svečanost u povodu jubileja, 30 godina džemata Dobropolje-Mekiš, Džematski odbor je upriličio u nedjelju, 17. 7. 2022. u džamiji poslije podne-namaza.

Utoku svečanosti mevlud su proučili imami Medžlisa Tešanj, zikr članovi Nakšibendijske tekije iz Tešnja na čelu s vekilom hadži Osmanom Jašićem, a prisutnima su se prigodno obratili džematski imam Suljo-ef. Djedović, glavni imam Fuad-ef. Omerbašić i gost-vaiz hfz. Ammar-ef. Bašić, pomoćnik glavnog imama Medžlisa Sarajevo.

Predsjednik Džematskog odbora hadži Nusret Muharembegović uručio je zahvalnice najzaslužnijima za doprinos u radu i afirmaciji džemata, i to ranijoj trojici predsjednika Džematskog odbora hadži Hasanu Haliloviću, hadži Ibrahimu Brki i hadži Fehimu Softiću, dugogodišnjem, sada penzionisanom imamu hadži Hasan-ef. Haliloviću i najistaknutijem vakifu hadži Muharemu Sejdiću.

Historijat džemata Dobropolje-Mekiš

Džemat Dobropolje-Mekiš je prigradski džemat kojeg sačinjavaju dva naseljena mjesta, Dobropolje i Mekiš s 360 domaćinstava.

Prema riječima imama džemata efendije Djedovića, ovaj džemat je nekada pripadao gradskom džematu Dibekhana džamije, do 1992. godine. Prva džuma u ovom džematu organizovana je u starom mektebu 17. 7. 1992. godine koju je imamio rahmetli Osman-ef. Halilović. Zatim je pokrenuta inicijativa za formiranje ovog džemata.

Prije izgradnje džamije u Donjem Dobropolju nalazio se mekteb, izgrađen 1972. godine, mekteb u Gornjem Dobropolju, izgrađen 1901. godine, koji je renoviran i uređen, a u Mekišu izgrađen 1920. godine, također, renoviran i uređen. Od izgradnje džamije ne djeluje više mekteb u Donjem Dobropolju, dok su ostala dva mekteba aktivna i u njima se klanja teravih-namaz, a u Mekišu izvodi i mektepska pouka.

Od 1999. do 2006. godine uz magistralni put Prnjavor - Novi Šeher u džematu je izgrađena nova džamija, najprostranija džamija na području Medžlisa IZ Tešanj.

Na njenom svečanom otvorenju 2006. godine prisustvovali su reisul-ulema Mustafa-ef. Cerić, predsjednik Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, Haris Silajdžić i drugi.

Uspješan džemat

U sastavu džamije, pored prostorija za obavljanje namaza, nalaze se i džematska soba, imamska soba, učionica za mektepsku pouku, gasulhana, abdesthana, omladinski klub i poslovni prostori koji su smješteni u prizemlju objekta. Džamija ima vlastitu kotlovnicu s aktiviranim centralnim grijanjem, a u podrumskim prostorijama je bunar za snabdijevanje džamije vodom.

U periodu 2017-2018. uvakufljen je plac i izgrađena vakufska kuća, a u vremenu pandemije koronavirusa prikupljena su sredstva i uvakufljeno zemljište za novo mezarje u džematu čime je zaokružena infrastruktura džemata.

Iako relativno mlad, džemat već ostvaruje zavidne rezultate i u mektepskoj pouci, pa je u posljednje tri godine na području Medžlisa Tešanj dva puta bio na prvom i jednom na četvrtom mjestu.

Medžlisi

bs-ba

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282978223757139

Islamska Zajednica