preporod

„Šehidima dova, živima opomena“: Svjedočanstva koja ostaju nakon nas

AZAM MANDŽIĆ

Medžlis Islamske zajednice Bugojno i Udruženje građana porodica stradalih „Vrbanja 1993.“i ove su godine organizovali manifestaciju pod nazivom „Šehidima dova, živima opomena“.

Ovom manifestacijom obilježena je 29. godišnjica stradanja 45 bošnjačkih civila naselja Vrbanja, Vrpeć i Crniče, koje su mučki pobili pripadnici HVO-a u julu 1993. godine. Tokom ove četverodnevne vjersko-kulturne manifestacije realizovano je nekoliko aktivnosti.

Novo spomen-obilježje

Na prostoru ispred spomen-obilježja u Vrbanji organizovana je Večer ilahija, a u veoma bogatom programu nastupili su prof. Ahmed Jusić iz Zenice, Rešid-ef. Bektić, Edin-ef. Kukić i Emin-ef. Grahić. Obraćajući se prisutnima mjesni imam Saudin-ef. Čehaja je prenio poruku reisul-uleme IZ u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića koja govori o stradanju Bošnjaka i potrebi da se Bošnjaci odazivaju obilježavanju stradanja svog naroda.

Prikazan je i dokumentarni film o Vrbanji „Put spasa“, koji govori o putu, koji je za mnoge mještane ovog bugojanskog naselja bio put spasa, put kojim su se kretali bježeći od pripadnika HVO-a, koji su počinili teške zločine nad njihovim komšijama. Autor filma je Udruženje porodica stradalih „Vrbanja 1993.“

Jedanaesti put zaredom u okviru ove manifestacije organizovan je pješački pohod „Put spasa“. Ovom prilikom otkriveno je spomen-obilježje u znak sjećanja na civile koji su stradali na tom području. Zajedno s djecom žrtava kod Čolića kuća potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović je i otkrila izgrađeno spomen-obilježje, a bila je i inicijator njegovog podizanja.

„Moram reći da sam sretna zato što smo ispunili obećanje koje smo dali prije nekoliko godina, a to je da na svakom mjestu na kojem su poginuli mještani Vrbanje, Crnića i Vrpeči, kao i svi oni koji su bježali, spašavali svoje porodice i na tom putu izgubili svoje živote, izgradimo spomen-obilježja i tako obilježimo i označimo ta mjesta. Važno je poručiti da za našega života znamo šta se desilo, međutim za dvadeset, trideset ili pedeset godina ovo će biti svjedočanstva onoga što se dešavalo na ovim prostorima u julu 1993. Na nama je da obilazimo ove spomenike, da ih održavamo i da sve manifestacije i sve ono što je značajno za Vrbanju na ovaj način podržavamo i radimo na tome da se ne zaboravi. To je oblik čuvanja identiteta, čuvanja od zaborava i prevencija da se te stvari ne bi desile u budućnosti“, poručila je potpredsjednica FBiH Melika

Mahmutbegović.

Juli podsjeća na 1993. godinu

Neziri Talić je u Vrbanji ubijen muž, djever i više komšija.

„Cijeli juli je stvarno težak i nas vraća u 1993. godinu, ali šta bismo - mi moramo istrajati i živjeti dalje“, kaže nam Nezira.

U ime Udruženja porodica stradalih „Vrbanja 1993.“prisutnima se obratio Salih Gurbeta. Naglasio je da sve ono što nije na neki način obilježeno ode u zaborav, a historija kaže da sve što se zaboravi, ponovo biva. Zahvalio je ovom prilikom potpredsjednici FBiH na inicijativi za izgradnju šest spomen-obilježja na Putu spasa.

U pješačkom pohodu „Put spasa“učestvovali su pored stanovnika Bugojna, mladih iz različitih mjesnih zajednica Bugojna i ministar u Vladi SBK Amir Šečibović i bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

U džamiji Šehidiji održan je kelimei-tevhid i vazu-nasihat, a gost predavač bio je Omer-ef. Sikira, glavni imam MIZ Vitez.

Uslijedio je program ispred spomen-obilježja u Vrbanji gdje su brojne delegacije učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odale počast tragično stradalim Bošnjacima Vrbanje. Nakon toga uslijedila su obraćanja zvaničnika. U ime organizatora manifestacije prisutnima se obratio Kemal-ef. Tokmić, glavni imam MIZ Bugojno, naglasivši „da se ovim povodom i na ovakav način svi zajedno sjećamo 1993. godine i strašnog zločina, koji je počinjen nad Bošnjacima Vrbanje, kada je njih 45 mučki ubijeno pred svojim kućama samo zato što su Bošnjaci i samo zato što su muslimani“, naglasio je efendija Tokmić i posebno potcrtao: „Ovu manifestaciju organiziramo pod nazivom „Šehidima dova, živima opomena“. Te riječi daju jasnu poruku svima nama. Šehidima upućujemo dovu da im dragi Allah podari najljepše odaje Dženneta, a nama da bude opomena, da pamtimo i da nikada ne zaboravljamo.“

Okupljenim mještanima Vrbanje obratili su se i izaslanik muftije travničkog Dževdet-ef. Šošić, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, premijer Srednjobosasnkog kantona Tahir Lendo i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

„Ne daj Bože da se našoj djeci desi ono što se desilo u Vrbanji jula ‘93. Niti jedan zločin se ne treba, niti smije zaboraviti zbog naših mlađih generacija“, naglasio je Ajkunić i pozvao na sjećanje na genocid i druge zločine nad Bošnjacima u Srebrenici, Prijedoru i drugim bosanskim mjestima i gradovima.

Manifestacija je okončana posjetom šehitlucima u Vrbanji odnosno Crniču.

Zločini

bs-ba

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282982518724435

Islamska Zajednica