preporod

Reisul-ulema u Zenici: Bez mekteba nema džemata

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović boravio je 10. septembra u posjeti Medžlisu Zenica povodom početka nastave u novoj mektepskoj godini. Reisul-ulema je prisustvovao izvođenju mektepske nastave u džematima Novo Radakovo i Bilino Polje.

Podne-namaz je klanjao u Kočevskoj džamiji gdje se obratio prisutnim džematlijama. Muftija Dizdarević je prije obraćanja reisul-uleme ukazao na odnos reisul-uleme prema Zenici. Prema njegovim riječima kada je postao muftija susreo se s dva velika problema u Zenici, a to su izgradnja Islamskog centra Sultan-Ahmed, koja traje više od dvadeset godina, i osiguranje prostorija Islamskog pedagoškog fakulteta. Oba ova projekta uskoro će biti završena zahvaljujući, prije svega, reisul-ulemi Kavazoviću.

„Na posljednjoj sjednici Rijaseta donesena je i odluka o kupovini škole, bivšeg turskog koledža, za potrebe Islamskog pedagoškog fakulteta. Samo ovo što je do sada uradio za muslimane Zenice je beskrajno važno“, kazao je muftija Dizdarević.

„Molim vas da učinimo sve što je u našoj moći da se žrtvujemo na poseban način u realizaciji mektepske nastave. Napravit ćemo zgradu, ali ako propustimo odgoj djece, to ne možemo nadoknaditi. Nama je farz posvetiti pažnju obrazovanju naše djece.

Naš narod je preživio umnogome zbog toga što je bio obrazovan narod. Bez mekteba nema džemata. Tamo gdje je slab mekteb, slab je i džemat. Zavjetujmo se kao zajednica da ćemo čuvati najvrednije u našem narodu, a to je obrazovanje naših mladih“, kazao je reisul-ulema.

U pratnji reisul-uleme bili su i direktor Uprave za vjerske poslove Ismail Smajlović, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Rijasetu Enes Svraka i njegov pomoćnik hafiz Muriz Mešić, a delegaciju je dočekao muftij zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević s rukovodiocem Službe za vjerske poslove i obrazovanje u Muftijstvu Edinom Kavazovićem i glavnim imamom Medžlisa Zenica Jakub-ef. Salkicom.

Zajednica

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281569474579422

Islamska Zajednica