preporod

Po vojnoj moći i količni oružja među civilima Srbija prva u regionu

Republika Srbija je po vojnoj moći prva u regiji i nalazi se na 61. mjestu među 142 zemlje, a značajno mjesto zauzima po količni naoružanja koje se nalazi kod civila

E. SUBAŠIĆ

Mnogi se sjećaju kako je Jugoslavija trošila na naoružanje značajne količine poreskog novca. Nakon njenog raspada najviše oružja ostalo je u Srbiji i Hrvatskoj koji se koristio i u napadu na Bosnu. Ove dvije države su i nakon raspada Jugoslavije nastavile s proizvodnjom oružja za svoje potrebe i strano tržište, ali i kupovinom savremenog oružja shodno napretku vojne industrije i tehnologije. Na to ukazuju i međusobne indirektne optužbe ovih država o prekomjernom naoružavanju.

Braća po oružju

„Srbija je primila isporuku sofisticiranog kineskog protuzračnog sustava u tajnoj operaciji... Naime, u nedjelju je saopćeno da je šest transportnih aviona kineskih zračnih snaga Y-20 sletjelo na aerodrom u subotu ujutro. Navodno su nosili raketne sustave zemlja-zrak HQ-22 za srpsku vojsku. Kineski teretni avioni s vojnim oznakama fotografirani su na beogradskom aerodromu Nikola Tesla...“, jedan je od opisa u hrvatskim medijima.

Čitajući hrvatske medije vidljivo je kako se u prvi plan stavlja predsjednik Vučić kao pobornik naoružavanja, s obzirom na njegovu javnu politiku naoružavanja. “Predsjednik Vučić liči na trgovačkog putnika koji po svijetu ugovara poslove poput izvoza i nabavke naoružanja, i to u tajnosti i bez jasne predstave što su dobiti, a što posljedice po građane Srbije, odnosno koliko koštaju te vanjskopolitičke avanture”, objasnio je Večernji list navodeći riječi Maje Bjeloš iz Beogradskog centra za sigurnosnu politiku.

Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović je u julu ove godine pohvalio predsjednika Vučića što brine o naoružanju Srbije.

„Zahvaljujući predsjedniku Vučiću mi danas ne moramo samo srcem i znanjem da branimo našu zemlju. Naravno da su oni i dalje ključni, ali danas imamo i nastavljamo da nabavljamo i nove sisteme, novo naoružanje i novu opremu“, kazao je Stefanović promovirajući nove majore. Kazao je da ne mora objašnjavati vojnicima, onima koji su prošli „odbrambene ratove naše zemlje“koliko je strašan svaki rat i da je garant mira jaka vojska. „Čvrsta vojska, jaka vojska, dobro opremljena vojska i obrazovana vojska najbolji je garant da se u ovoj zemlji više nikada neće ratovati“, zaključio je Stefanović.

Skoro pa ratna retorika medija iz Srbije opisuje Hrvatsku kao onu koja se prekomjerno naoružava naoružava čime se ujedno i prijeti Srbiji, jer Hrvatska će moći „da bombarduje svaku tačku Srbije iz Hrvatske“, kao navodi jedan medij.

„Vi imate jednu trku naoružanjem u okruženju gde je Srbija okružena svim članicama NATO-a. Mi imamo oko 40.000 vojnika i oficira, ali današnji moderan rat zahteva i modernu opremu, dronove, bespilotne letjelice... Srbija je i dalje veoma značajan proizvođač oružja, ali ne tog sofisticiranog. Radimo razna artiljerijska naoružanja, municiju, rakete... Srbija je vojno najmoćnija u regionu, ali Hrvatska je napravila ugovor da kupi Rafal avion, koji je jako skup, ali njima to uopšte ne treba, to je avion za veće domete“, objasnio je bivši obavještajac Tomo Đurin u jednoj emisiji Kurir TV-a.

Naoružani civili

Stvarne vojne kapacitete poznaje samo politički vrh svake zemlje, ali određeni centri i internetske stranice, poput Global firepower, procjenjuju vojnu snagu zemalja. Tako je spomenuta vojna stranica Srbiju i Hrvatsku u 2022. godini stavila jednu pored druge. Srbija se nalazi na 61. a Hrvatska na 62. mjestu. U rangiranju se procjenjuje, između ostaloga, broj raspoloživog ljudstva i vrsta naoružanja. Prema ovoj listi Srbija je najveća vojna sila u regionu. Poređenja radi, među 142 zemlje Bosna i Hercegovina je na 123 mjestu iza Nikaragve, a ispred Eritreje.

Švicarski istraživački centar Small Arms Survey objavio je 2017. godine analizu o naoružanosti civila u svijetu. Naime, određene zemlje imaju vrlo striktne mjere u naoružavanju građana, dok je u drugima naoružavanje zakonima uveliko olakšano.

Tako sa 120,5 komada oružja na sto stanovnika Sjedinjene Američke Države su prve u svijetu po stopi civilnog vlasništva oružja. Dok neki građani nemaju nikakvo oružje neki imaju i po nekoliko komada pušaka i pištolja. Interesantno je da je Srbija zauzela peto mjesto na ovoj listi. To, u suštini, znači da se u ovoj zemlji nalaze značajne količine oružja i van vojnih baza.

Teme

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281775633009630

Islamska Zajednica