preporod

Večer Kur’ana u Centralnoj džamiji Ilidža: Svjedočenje pripadnosti islamu, ummetu i domovini

U Centralnoj džamiji na Ilidži, 10. septembra, povodom pete godišnjice od otvorenja džamije, održana je Večer Kur’ana. Učesnici su bili učači Kur’ana iz nekoliko zemalja: hafiz Mu’tesim Billah El-Aseli, Sirija; hafiz Aziz Alili, Hrvatska; hafiz Ezgon Ibra

Medžlis Sarajevo H. HASIć

Gost predavač bio je muftija sarajevski Nedžad-ef. Grabus. Uz spomenute, događaju su prisustvovali glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić, drugi predstavnici Medžlisa, Muftijstva i Rijaseta te brojni imami Medžlisa i sarajevske džematlije.

Večer Kur’ana je nakon pet godina u ovom džematu ponovo održana. Ujedno, time je obilježen i početak nove mektepske godine, što je u svome obraćanju dobrodošlice istakao i imam džemata Resul-ef. Alić. Tom prilikom je naglasio vrijednosti Kur’ana i simboliku okupljanja prilikom učenja Kur’ana i kur’anskih poruka.

„Ovdje smo da o kur’anskim porukama razmišljamo, da njegovim nurom srca napunimo, da time započnemo školsku i mektepsku godinu. Mi smo večeras u halki Kur’ana da bismo bili bolji i korisniji društvu kada izađemo iz ove džamije”, naglasio je efendija Alić.

Očuvati safove

U svome obraćanju je zahvalio džematlijama koji na različite načine pomažu džemat i aktivnosti džemata. Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić. On je čestitao imamu i džematlijama na njihovom radu podsjetivši na rad džemata i funkcionalnost džamije u proteklih pet godina. Tom prilikom je pozvao prisutne da se prisjete rahmetli Muhammed-ef. Prolaza, koji je, kako je istakao, „vrijedno radio sa svojim džematlijama i živio san da se podigne ova džamija“, te da se prisjete i drugih džematlija koji su preselili na ahiret.

“Jedna generacija sarajevskih imama koja je nosila teško breme, odlazi u penziju. Ti su imami podigli nekoliko velikih džamija u Sarajevu. Obaveza mladih imama, Mreže mladih, ali sutra i mektepske djece je da čuvamo naše džemate i safove u ovoj i svim drugim džamijama. To je obaveza i emanet nama i generacijama koje dolaze”, poručio je glavni imam Velić.

Nakon nastupa prisutnih hafiza vazi-nasihat je održao muftija sarajevski Nedžad-ef. Grabus. On je ukazao na vrijednost Kur’ana, njegovu veličanstvenost i nadnaravnost, podsjetivši da Kur’an okuplja muslimane.

Nismo više tako zaboravni

„Kur’an je posljednja uputa čovječanstvu. To nije uputa samo muslimanima. To je poziv ljudskom rodu“, naglasio je muftija Grabus.

Također, podsjetio je na različite teme o kojima se u Kur’anu govori te da je riječ i o onome što čovjek ne može spoznati samo svojim razumom.

„Učimo često dovu da nam Kur’an bude pratilac, da nas Kur’an čuva u kaburu, da nam bude šefadžija svjetlo na sirat-ćupriji, prijatelj i drug u Džennetu, da nas sačuva od džehennemske vatre, da nam bude vodič - plemenitošću Gospodara svjetova“, podsjetio je muftija. Dodao je da je važno Kur’an prihvatiti srcem i razumjeti njegove poruke.

„Mi nismo isti narod kao prije trideset i pet godina. Nismo tako zaboravni i udaljeni od svojih vrijednosti. Mi ne smijemo zaboraviti da svjedočimo vjeru. Zato je važno da prilikom ovakvih večeri posvjedočimo pripadnost islamu, ummetu Muhammeda, a.s., ali i domovini – da posvjedočimo da mi imamo svoj identitet i da je naš identitet stabilan. Stoga je važno da razmišljamo o pitanjima koja nas povezuju“, poručio je muftija Grabus.

Istakao je da je malo muslimanskih naroda koji imaju izazove kakve imaju Bošnjaci muslimani i u tom pogledu je naglasio važnost institucije Islamske zajednice i autoriteta, a između ostalog i autoriteta imama za kojeg je naglasio da je glavna adresa u džematu.

„Kada god ne znate kuda da se okrenete, gledajte gdje je munara“, poručio je muftija prisutnima referirajući se i na trenutnu političku atmosferu. Uz to, naglasio je važnost zajedništva.

„Trideset i i nešto godina postoji velika rasprava o islamu na našim prostorima. Neki misle da ćemo se odreći naše vjere. I bez obzira koliko postoje negativne tendencije, mi smo odlučni da put kojima nas vodi reisul-ulema moramo svi slijediti. I večerašnji naš susret je prilika da obnovimo svoje vjerovanje, da čuvamo naš moral i praktičnu primjenu vjere“, riječi su muftije Grabusa.

Dovu je proučio Malik-ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet, vaz i iršad Rijaseta IZ u BiH.

Medžlisi

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281895892093918

Islamska Zajednica