preporod

Džamija Maldovan Ali-paše Čelje ponovo zablistala

Devetog septembra 2022. godine, uz prisustvo velikog broja džematlija i funkcionera Islamske i društvene zajednice, u Međurječju kod Čajniča, svečano je otvorena obnovljena džamija Maldovan Ali-paše Čelje. Džamiju je otvorio Abaz Herak.

SALIH SMAJLOVIć

Izaslanik reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića bio je Muharem Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, a svečanosti otvorenja prisustvovali su i muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Aida Obuća, načelnik općine Čajniče Goran Karadžić i drugi zvaničnici i gosti.

Džamija Maldovan Ali-paše, sagrađena 1763. godine, od 2009. godine je nacionalni spomenik kulture BiH, pod zaštitom države, nakon tri rušenja (1914. 1943. i 1992.) i četvrtog uzdizanja, ponovo je u svojoj funkciji.

Na otvorenju džamije okupile su se džematlije šireg područja gornjeg Podrinja, ali i gosti iz drugih mjesta. Najveći broj prisutnih, porijeklom iz tog kraja, sada su razasuti širom domovine i svijeta.

Svečanost je otpočela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Uvodno ašere proučio je Eldžad-ef. Lužić, dok je hor u sastavu imama Medžlisa IZ Goražde, honorarnih imama i studenata Fakulteta islamskih nauka izvodio ilahije i kaside.

Džamije obavezuju

Avdo-ef. Šišić, glavni imam Medžlisa IZ Čajniče, u ulozi domaćina i moderatora programa svečanosti, iskazao je dobrodošlicu svim prisutnim. Ukazao je na značaj džamija osvrnuvši se posebno na značaj otvaranja ove džamije, dok se predsjednica Izvršnog odbora Medžlisa Anera Zagrljača zahvalila vakifima koji su pomogli da se džamija obnovi.

Kasim Čeljo, inicijator akcije obnavljanja ove džamije, koji se prisutnim obratio u ime Građevinskog odbora, posebno je istakao značaj džamije, koja je ujedno i nacionalni spomenik i biblioteka. Ukazao je da su u aktivnostima oko obnove džamije pomogle i komšije pravoslavne vjere. Iskazao je i nadu da će ovaj kraj, nakon što se poboljša putna infrastruktura, postati turističko mjesto.

Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona, čestitala je na uspješnom okončanju obnove džamije, istakavši da će ona zbližavati ljude.

I Goran Karadžić, načelnik općine Čajniče je ukazao na potrebu zajedništva, naglasivši da na ovim prostorima ne možemo živjeti jedni bez drugih i da nam budućnost treba biti bolja od prošlosti.

Remzija-ef. Pitić, muftija goraždanski je istaknuo da je otvaranje džamije Maldovan Ali-paše Čelje u Međurječju, sedmo ovogodišnje otvaranje džamija na području muftijstva, a osmo je na redu već narednog dana na području Ustikoline, zahvalivši se dragom Bogu što je dao da budemo generacija koja će uzdizanjem džamija, uzdizati sebe. Muftija Remzija-ef. Pitić je potom uručio nagrade i priznanja Kasimu Čelji, inicijatoru i Nazifu Čelji, predsjedniku Građevinskog odbora na njihovim aktivnostima tokom izgradnje džamije Maldovan Ali-paše Čelje.

Izaslanik reisul-uleme Muharem Adilović ukazao je da džamija obavezuje i da se džamije ne grade radi sebe nego radi onih koji će u njih dolaziti. Uslijedio je završni dio svečanosti, kada je Bakir-ef. Čehajić proučio ašere, Refik-ef. Čaušević dovu, nakon čega je izaslanik reisul-uleme Adilović uručio džamijski ključ Abazu Heraku, koji je uz tekbire, otvorio džamiju.

Radost svečanosti

Kasimu Čelji, inicijatoru i predvodniku akcije za izgradnju džamije i Nazifu Čelji, predsjedniku Građevinskog odbora, uručene su nagrade i priznanja. Nakon obavljenog podne-namaza, prisutni su u prostorijama osnovne škole počašćeni ručkom. Svi oni koji su prisustvovali nose lijepe utiske s otvoranja džamije.

“Ja sam sretan i ponosan što mi se pružila prilika da otvorim džamiju u Međurječju. Trenutno sam zaposlen u Njemačkoj, gdje imam svoju firmu”, kazao nam je Abaz Herak. Nakratko smo razgovarali i s Kasimom Čeljom, inicijatorom i predvodnikom akcije za izgradnju džamije.

”Ovo je prelijepo, sretan sam. Ovdje se radi o otvorenju tri objekta - džamije, nacionalnog spomenika i biblioteke. Sretan sam da sam dočekao ovaj momenat”, kazao nam je on uz suze radosnice.

I Nazif Čeljo, predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju džamije izrazio nam je svoje zadovoljstvo.

„Ja sam prezadovoljan što sam doživio da završim ovo hairli djelo i što je dan lijep i posjeta dobra”, kazao je.

“Ovo je pravi doživljaj, izuzetno mi je drago što otvaramo džamiju i nastojat ćemo da održavamo ovaj objekat“, kazao nam je Sejo Pazalja.

Svoje utiske prenio nam je i Zahid Srna. “Ja sam rođen ovdje u Međurječju. Dopada mi se današnja svečanost otvorenja džamije. Cjelokupna organizacija je bila dobra”, kaže on. Uspomene je evocirao i Aziz Šabanović. ”Ovdje sam išao u školu četiri razreda i ovdje u džamiji me učio Asim-ef. Alihodžić. Veoma sam zadovoljan kako je protekla današnja svečanost.” Ponosan na svoje pretke je i Izudin Čeljo. „Mi smo obnovili džamiju, koju je zajedno sa zemljištem i drugim objektima uvakufio naš davni predak. Ja, kao Čeljo, nasljednik našeg pretka, izuzetno sam sretan i ponosan što se danas, otvorenjem džamije, to djelo krunisalo”, kazao nam je Čeljo.

I Arslan Čeljo je oduševljen organizacijom. „Nije moglo biti bolje, prezadovoljan sam današnjom svečanošću.”

Napustili smo džamiju Maldovan Ali-paše Čelje u Međurječju, čiji vijek datira od 1763. godine, koja sada obnovljena, smještena uz rijeku Janjinu, blista punim sjajem.

Medžlisi

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281913071963102

Islamska Zajednica