preporod

Mevludski program u džematu Potoci: Bogatstvo zajedništva

U Karađoz-begovoj džamiji na Potocima, u Bijelom Polju, Medžlis Mostar, 11. septembra održan je tradicionalni mevludski program. Mevludu je prisustvovao i muftija mostarski Salem-ef. Dedović.

MEADIN MRNDžIć

Prisutnima se na početku programa obratio Ammar-ef. Čopelj, imam, hatib i muallim džemata Potoci.

„Ovim programom otvorili smo vrata prema Allahu, dž.š., prema Njegovoj milosti. Otvorili smo vrata koja vode do Gospodara, a to smo učinili preko ljubavi prema Muhammedu, a.s., jer smo danas ovdje okupljeni kako bismo se podsjetili na njegovu plemenitu misiju i salavatima napunili svoja srca. Okupili smo se iz ljubavi prema Poslaniku“, rekao je efendija Čopelj.

Program su izvođenjem ilahija i kasida, mevludskih spjevova, tekbira i salavata, upotpunili Hor polaznika mekteba džemata Potoci i Hor imama Medžlisa IZ Mostar.

Centralnu mevludsku poruku kazivao je muftija mostarski Salem-ef. Dedović, koji je govorio o aktuelnom trenutku i dešavanjima kroz prizmu vjere i kroz sagledavanje našeg stanja danas.

„Dunjaluk na insansku dušu, na insansko srce stalno donosi različite naslage. Te naslage se trebaju uklanjati. Šta će ih ukloniti, ako ih neće ukloniti vječna Božija riječ i vjerodostojni sunnet Muhammeda, a.s. Vjerodostojni sunnet njegov je život koji je nama do najsitnijih detalja poznat. Poslanik nam je to svakim segmentom svog života posvjedočio, potvrdio je to živeći Kur’an u svojoj životnoj praksi. Njegova praksa je tu među nama, ona živi među nama, kao da je Poslanik, a.s., među nama. To je tako, jer među nama živi njegova praksa, njegovi postupci, njegovo rješavanje pitanja i problema koji nas i danas zaokupljaju“, rekao je muftija Dedović.

Ističući važnost džemata, vrijednost zajedništva, muftija Dedović je jasno potcrtao da su upravo džemat i zajedništvo ono što je sačuvalo našu vjeru i nas kao narod na prostorima dobre i plemenite zemlje Bosne i Hercegovine.

„U našoj vjeri nema posrednika između Rabba i roba. Svi smo muhtači Božije milosti, svi moramo na sedždu doći, na sedždu pasti i svi moramo imati saosjećanja i solidarnosti. Trebamo imati osjećaj da je džemat važan, da je ovo zajedništvo koje se u vjeri njeguje, čuva i prenosi s generacije na generaciju, iz stoljeća u stoljeće, važno i bitno. Ovo je naše višestoljetno bogato iskustvo koje nam valja, koje nam treba i koje moramo prenijeti generacijama koje stasavaju i koje dolaze na ovodunjalučku scenu“, poručio je muftija.

U završnom dijelu svog obraćanja, muftija Dedović je istakao bitnost naših okupljanja, ali i svjesnost o našem identitetu, nama samima, našoj kulturi i svemu onom što stoljećima baštinimo na ovim prostorima.

Mevludski program završen je učenjem Kur’ana i dove, uz poziv da se narednih godina, ako Bog da, u vakufu najvećeg vakifa Hercegovine – Karađoz-bega okupljamo u još većem i značajnijem broju, a kako bismo na ovim skupovima nadahnuli svoju dušu i svoje srce sa izvora najčistije vjere.

Medžlisi

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281951726668766

Islamska Zajednica