preporod

Nakon gradnje, zadatak nam je da se međusobno zbližimo

U srcu Bosne i u blizini historijski najznačajnijih mjesta u duhovnoj i naučnoj tradiciji muslimana ove zemlje aktivan je i Medžlis Islamske zajednice Bugojno. O stanju i radu Medžlisa razgovarali smo s glavnim imamom Kemal-ef. Tokmićem.

H. HASIć

Na području Medžlisa Bugojno aktivan je 21 džemat s istim brojem stalno zaposlenih imama, a Medžlis broji 34 džamije, šest mesdžida, 21 mekteb i 15 punktova. Prošle godine u mekteb je ukupno upisano 1.381 dijete među kojima je njih 1.017 redovno pohađalo nastavu. Uz imame u mektebima su angažovane i dvije muallime. U Mreži mladih aktivno je 160 članova.

Glavni imam Tokmić, prije svega, ističe kvalitetnu saradnju s predsjednikom Medžlisa. U posljednje tri godine, uz redovne aktivnosti, realizovan je niz infrastrukturnih projekata među kojima je i utopljavanje značajnog broja džamija i drugih vakufskih objekata. Značajno se radilo i na oživljavanju vakufskih parcela. Uz to, posvećena je pažnja uređenju mezarja te je kupljeno dodatnih 10 dunuma zemlje za mezarje u gradskoj zoni.

„Poboljšali smo materijalni status imama i uposlenika, a evidentan je značajan porast broja članova Islamske zajednice te porast mladih bračnih parova. Također, okončana je izgradnja i otvorenje novih džamija. U realizaciji projekata imamo značajnu podršku od strane općinskih i kantonalnih vlasti“, istakao je glavni imam. Posebno je naglasio povećan procenat prikupljenog zekata i sadekatul-fitra.

„U narednom periodu slijedi nam izgradnja džamije i vakufskog objekta u prigradskom naselju Vedro Polje. Zatim, u planu je izgradnja poslovno-stambene zgrade na vakufskoj parceli u gradskoj zoni, projekat na sportskom centru Biser Rostova te obnova i rekonstrukcija Sultan Ahmedove džamije, najstarije džamije u Bugojnu“, najavio je glavni imam.

Potom ističe približnu jedinstvenost izazova za sve medžlise. U prvom planu su stalni društveni problemi droge, alkohola, kocke, lošeg sadržaja na društvenim mrežama i ostalo.

„U tom pogledu naš zadatak je da na različite načine ukazujemo na te negativne pojave s ciljem njihovog smanjenja i zaštite naših džematlija. Rastući trend je i odlazak mladih i ljudi srednjih godina u inostranstvo, a pri tome, nerijetko, i cijelih porodica, što svakako utiče na smanjanje broja džematlija u džamijama, a i polaznika u našima mektebima“, kaže glavni imam.

Mekteb postavlja u pročelje najvažnijih aktivnosti i rada Medžlisa.

„Svoje bogato iskustvo u muallimskom radu prenosim na imame te koristim svaku priliku da im pomognem. U kolektivu imamo značajan broj mladih visokoobrazovanih imama bez radnog iskustva, njima posvećujem posebnu pažnju, dajem instrukcije i ogledne časove s ciljem poboljšanja nastave. Stanje u mektebima je dobro, mada ne mogu kazati da sam u potpunosti zadovoljan. Uvijek može bolje“, naglasio je.

Mektebi su opremljeni, a muallimi se trude organizovati nastavu na najbolji način.

„Iz iskustva mogu kazati da polaznici ranije nisu imali ovakav pristup i pažnju. Rezultati rada u mektebu mogu se vidjeti kada ta djeca uđu u pubertet. Mekteb čuva našu omladinu od raznih izazova i poroka“, dodao je.

Uz osvrt na aktivan rad Mreže mladih u Bugojnu, posebno se ponose ‘’Kursom islama’’ za napredne srednjoškolce koji se održava u saradnji s Rijasetom već dvadeset i pet godina.

S obzirom da je i na području Bugojna najveći dio džamijske infrastrukture završen, glavni imam naglašava da je prioritetni zadatak u budućnosti povećanje broja džematlija u džamijama.

„Moramo se međusobno zbližiti, osnažiti naš džemat te u tu svrhu organizovati okupljanja kroz projekte, zajednička druženja, ekskurzije, posjete znamenitim mjestima i slično. Smatram da nam je to u ovom trenutku među najvažnijim zadacima. S iskrenim nijetom u ime Boga raditi i Božija pomoć će, sigurno, doći“, zaključuje glavni imam Tokmić za Preporod.

Medžlisi

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281973201505246

Islamska Zajednica