preporod

Džemat rađa vođe u bolje

Za Mirhata Đulića, kojem je na isteku drugi mandat predsjednika Džematskog odbora džemata Lukavac-Grad, ta funkcija je velika čast, obaveza i emanet. Stoga, s džematskim imamima i članovima Odbora nastoji kvalitetno izvršavati obaveze.

MIRHAT ĐULIĆ, MUTEVELIJA DŽEMATA LUKAVAC-GRAD H.HASIĆ

„Dž emat stalno raste, odatle dolaze obaveze koje kao potrebu džemata moramo na vrijeme i u najboljoj mogućoj soluciji dovesti do rješenja na zadovoljstvo džemata. Ovaj mandat mi je predstavljao izazov s obzirom na izgradnju islamskog kulturnog centra te ostalih izazova u džematu koje je trebalo riješiti i, svakako, stalnog izazova s članarinom koja je osnova našeg posla“, kazao nam je Mirhat. Ističe da se njihov džemat još uvijek razvija i raste, s obzirom da je relativno mlad. Izazovi se, kako kaže, ogledaju u novoj gradnji, ali i održavanju postojeće infrastrukture i vakufa, a, svakako, i u pogledu organizacije rada džemata.

„Način prikupljanja članarine u našem gradu i džematu možda predstavlja najveći izazov. Tu pokušavamo uvijek naći nova rješenja, izaći u susret članovima, naći način kako učlaniti nove i privući ih u okvire našeg džemata. Smatramo da ćemo izgradnjom islamskog kulturnog centra u Lukavcu konačno postaviti stvari na pravo mjesto, iako one i danas, zahvaljujući našem narodu, džematlijama i imamima, funkcionišu dobro“, naglašava mutevelija. Osim generacijskog projekta gradnje IKC-a i džamije, kako to naziva glavni imam Zijad-ef. Vehabović, Mirhat ističe da su i u periodu pandemije bili aktivni. Riješeno je i pitanje gradskog mezarja tako što je porodica Almira Bikovića uvakufila 8,5 dunuma zemlje. Posebno ističe kvalitetan rad glavnog imama Vehabovića i imama Tarik-ef. Aganovića, koji su redovno organizovali događaje poput tradicionalnih večeri Kur’ana s hafizima, javnih tribina, noći zikra ili ostalog. Zadovoljan je i mektepskom nastavom te ističe značajan uspjeh mekteba na mektepskim takmičenjima, gdje su uvijek u vrhu.

Za instituciju džemata mutevelija Mirhat naglašava da je to „najvažniji segment unutar naše Zajednice“. Prema njegovim riječima, džemat rađa pojedince koji vode Zajednicu ka boljem.

„Naše čitatelje, ma gdje ovo čitali, pozivam da se priključe džematu, Zajednici, jer će tako još više vrijediti. Nadati se da ćemo uz Božiju pomoć, uspjeti u našim namjerama da imamo čvrste i u svakom pogledu snažne džemate“, zaključuje Mirhat.

Medžlisi

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281998971309022

Islamska Zajednica