preporod

Islamske finansije u Velikoj Britaniji

PIŠE: DR. ADMIR MEŠKOVIć

Islamske finansije uglavnom su razvijene u državama sa većinski muslimanskim stanovništvom. Međutim, postoji sve veći broj država koje su prepoznale značaj ove industrije za privlačenje kapitala i investicija te prilagođavaju regulativu za poslovanje islamskih banaka.

Islamsko bankarstvo u Velikoj Britaniji

Velika Britanija je jedna od država koje su među prvima barem djelimično prilagodile svoju regulativu za poslovanje islamskih finansijskih institucija. Ta prilagodba uglavnom se svodila na izbjegavanje dvostrukog oporezivanja kod modela finansiranja baziranih na trgovini. Osnovna motivacija za prilagodbu regulative je privlačenje investicija i kapitala iz zemalja Bliskog Istoka, što je Velika Britanija prepoznala kao strateški interes.

Industrija islamskih finansija u Velikoj Britaniji se progresivno razvijala tokom godina. Taj razvoj nije bio bez izazova, a u novije vrijeme su Brexit i pandemija COVID-19 stvorili neizvjesnost.

Ipak, umirujuće je da su domaće islamske banke u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao što su Gatehouse Bank, Bank of

London and the Middle East, i Al Rayan Bank, istakle da su do sada postojale ograničene implikacije na njihovo poslovanje. To je zato što je njihovo poslovanje u Velikoj Britaniji fokusirano na nekretnine i štednju.

Diverzifikacija investicija

Značajan napredak u islamskom finansijskom prostoru Ujedinjenog Kraljevstva je najava Bank of England u vezi sa razvojem alternativnog sredstva za likvidnost. Ovo će omogućiti islamskim bankama u Ujedinjenom Kraljevstvu da investiraju u visokokvalitetnu, likvidnu imovinu usklađenu sa zahtjevima islamskih finansija i na taj način omogućiti bankama da drže rezerve i sredstva na način koji je prihvatljiv sa aspekta islamskih finansija.

Na ovu mogućnost se dugo čekalo jer su islamske banke raspolagale s ograničenim resursima da investiraju u imovinu usklađenu sa principima islamskih finansija. Ova mogućnost će bankama u Ujedinjenom Kraljevstvu omogućiti da upravljaju svojim trezorom i likvidnošću na novi način, omogućivši bolju diverzifikaciju investicija.

Velika Britanija je izdala svoj drugi sukuk (islamsku obveznicu) 2021. godine. Sukuk od 500 miliona funti prodat je širokom spektru institucionalnih investitora sa sjedištem u Evropi kao i u glavnim centrima za islamske finansije na Bliskom istoku i u Aziji. Ova druga ponuda sukuka je više nego dvostruko veća od prvog izdanja u Velikoj Britaniji u 2014. godine. Ovaj sukuk je povećao ponudu visokokvalitetnih likvidnih sredstava na tržištu i dodatno podržalo razvoj islamskih finansija u Velikoj Britaniji.

Također, tržište Velike Britanije sada ima do 10 komercijalnih osiguravatelja koji nude i proizvode takafula, odnosno islamskog osiguranja. Također, islamski fintech je nedvojbeno područje koje je u posljednje vrijeme dobilo najveću pažnju u islamskim finansijama. Kako je Ujedinjeno Kraljevstvo sada dom za više od 27 islamskih fintech kompanija, London je i time dodatno osnažio svoju jedinstvenu poziciju u finansijskoj industriji.

Trend digitalizacije

Klijenti sve više koriste svoje pametne telefone za obavljanje svakodnevnog bankarstva putem mobilnih aplikacija, kako u Velikoj Britaniji tako i u ostatku svijeta. Islamske banke, slično kao i konvencionalne, sve više koriste prednosti digitalizacije kako bi služile veći broj klijenata a istovremeno bolje upravljale troškovima. Tome u prilog govori i pokazatelj povećanja zadovoljstva klijenata, što je važan razlog za transformaciju islamskog bankarstva ka digitalnom. Islamske banke također imaju tendenciju da provode digitalnu transformaciju kako bi osnažile svoju poziciju u odnosu na konkurenciju nebankarskih subjekata koji se pojavljuju na tržištu a nude slične usluge. Postojanje konkurencije i poremećaja uzrokuje da islamsko bankarstvo mijenja i prilagođava se postojećim uslovima.

Procjenjuje se da se svega oko 10% bankarstva u Velikoj Britaniji danas odvija kroz fizičke poslovnice. Stoga je i najveća islamska banka u Velikoj Britaniji nedavno zatvorila svoju posljednju retail poslovnicu, prebacujući retail poslovanje u potpunosti na digitalne kanale. Jedna fizička poslovnica i dalje ostaje da postoji ali samo za za ultra-bogate klijente te one koji zahtijevaju finansiranje veće od 500.000 funti. Nažalost, gore spomenuto povećanje zadovoljstva klijenata ne važi za klijente svih dobnih skupina – stariji klijenti nisu toliko skloni korištenju mobilnog bankarstva, iako je web banking prihvaćeniji.

Islamsko Bankarstvo

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282076280720350

Islamska Zajednica